Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Method-Pellet Feeder Visserslatijn  facebook Links

Contact

0
 
    
   feeder versus  penhengel
                                                                             (Overzicht 2018 / 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

.

(Seizoen 2018)     

......

 
Feeder versus Penhengel, (schuitwater Lottum 21 aug.2018)
 
2018 stond voor een groot deel in het teken van de Feeder visserij. Als verwoed penvissers hebben we samen met enkele vismaten de proef op de som genomen en zijn aan de slag gegaan om eens te ervaren of al die sterke verhalen wel op feiten berusten.
.
Beneden staan ieders onze persoonlijke ervaringen. In het filmpje rechts, een impressie van een vissessie op het Schuitwater in Lottum. (Rob met de penhengel 6 kleine karpers. Huub met de Pellet Feeder maar liefst 18 stuks) Achteraf bleek dit zelfs nog een van de slechtere dagen te zijn. Een beetje geoefend Feeder visser zoals onze vismaten Wim en Thijs vangen hier makkelijk het dubbele.
.
Veel Hengelsportverenigingen zijn overstag gegaan om hun visbestand op advies van Sportvisserij Nederland met honderden kleine karpers op relatief kleine wateren aan te vullen. Over enkele jaren zullen we wel zien hoe het afloopt. Goed of slecht? Wie zal het zeggen. Voor de Feeder en vaste stok visser is het voorlopig even feest.
                                                                                                                                                (Schuitwater in Lottum met "Statler and Waldorf")
 
De penhengel versus de friemelpiemel ( Door Huub Engelen)

Het jaar begon eigenlijk vrij vroeg voor mij.  Begin maart zat ik al aan het water. Mede door de stijgende temperaturen kon de penhengel al uit de kast gehaald worden. En de vangsten vielen niet tegen. De waterstand op het Campskoel was hoog maar niet extreem hoog te noemen. Je kon lekker een pennetje op hengelafstand te water laten. Een goed begin van het voorjaar dus.

Er waren prachtige dagen bij waar de karpers tot aan de rand van het water de macaroni tussen het groene gras uithaalden. Een prachtig gezicht als het voor je voeten gebeurd. Ook de paai was vroeg en heftig. In de ondiepe gedeelten van de karpervijver kon je dit prachtige schouwspel gade slaan. De temperaturen stegen en de waterstand zakte snel. De boeren in de omgeving hadden water nodig voor hun gewassen.

Maar de temperaturen bleven stijgen en het was soms zo warm dat je eigenlijk geen zin had om te vissen. Ja , morgens vroeg een uurtje of 4 maar dan moest alweer snel uit de zon gaan anders werd je geroosterd. En het vervolg was dat het waterpeil bleef dalen en de boeren bleven spuiten wat het waterpeil naar een record lage stand bracht. Met als gevolg dat het pennetje bijna niet meer gebruikt kon worden op Campskoel.

Statisch vissen is niet mijn ding en ik dacht : daar ontkom ik niet aan , maar toen kwam Wim Jacobs met een alternatief: de Pellet Feeder, (friemelpiemel) zoals ik hem noem. In eerste instantie dacht ik nog van…. Ja , het zal wel…… maar toen ik er een paar keer mee gevist had vond ik het toch wel een beetje leuk. Heb het ook op andere plaatsen geprobeerd, schuitwater , Gubbelsvijver, Grubbenvorst en Reuver, en dat zijn plaatsen waar kleine karpers zijn uitgezet special voor de Pellet en Method-Feeder…….oh ja en ook de vaste stok.

Het is een heel leuk alternatief vond ik voor de penhengel, je bent toch actief bezig. Heb het geprobeerd met 2 Pellet Feeders maar dat is niet te doen, je komt dan met jezelf in de knoop hahahaha. Als je de vissen eenmaal op je voer hebt kun je geen 2 hengels bijhouden, je bent dan constant aan het ingooien en drillen.

        

Leuke visserij!! Maar de voorkeur gaat toch naar het penvissen !! (Sorry Wim). Nu, laatst oktober gaat de temperatuur naar beneden en zal voor mij de visserij steeds minder gaan worden. Al met al een mooi en zeker een lang en druk visseizoen gehad. De keuze tussen penhengel en friemelpiemel is snel gemaakt voor mij maar mocht de waterstand het volgend jaar weer zoo laag komen te staan dan is de friemelpiemel zeker een alternatief. Hij zal op sommige momenten door het jaar door zeker nog wel eens gebruikt worden maar er gaat niks boven een wegtrekkend pennetje!!

Vooruitzichten in 2019

Wat staat er nog te gebeuren in 2019? Ja, in Reuver gaan ze de vijver Roversheideplas op de schop nemen en breiden ze het aantal vijvers uit van 1 naar 3. De huidige vijver wordt ingekort. De arm wordt gescheiden van de hoofdvijver en de arm wordt verdubbeld en er komt een jeugdvijver. De hoofdvijver met eiland wordt karpervijver en de nieuwe vijver wordt een vijver voor kleine karpertjes en witvis. Wat er op de jeugdvijver komt weet ik niet maar ik denk witvis. Dit wordt straks als het klaar is een aanwinst voor die kant van de maas aangezien er tussen Belfeld en Roermond niks is. Zijn goed bezig in Reuver.

Dan gaan de Gubbelsvijver en het schuitwater verdwijnen voor de hengelsport. Er worden 2 nieuwe vijvers gemaakt, waarschijnlijk zal in 2019 begonnen worden met graven, een karper en een witvisvijver. De oude visvijvers van Tienray en Swolgen worden tijdelijk weer geopend aangezien na 1 april 2019 de Gubbelsvijver dicht gaat. Het schuitwater blijft gewoon open/bevisbaar tot de nieuwe vijvers klaar zijn.

"Eurotackle"  Ook gaat Eurotackle in 2019 verhuizen naar een nog nader te bepalen locatie in Venlo-Noord. De flats waar ze nu gehuisvest zijn worden gesloopt dus er zal een nieuw plek gezocht moeten worden.

 

Deze veranderingen zullen we proberen in kaart en beeld te gaan brengen. Er zal afgevist moeten worden op de Gubbelsvijver en naar de tijdelijke vijvers gebracht worden en te zijner tijd weer naar de nieuwe vijvers overgeplaatst moeten worden. Op het schuitwater zal dit tegen de tijd dat de nieuwe vijvers klaar zijn ook gaan gebeuren. Ook het uitgraven van de nieuwe vijvers zullen we proberen te documenteren en op onze site te zetten. Ook van de opening van de nieuwe Eurotackle zullen we verslag uitbrengen.  Al met al weer werk aan de winkel in 2019!

 
 
Karpervissen met de pellet Feeder. (Door Rob Berendsen)

Niet zo gek lang geleden heb ik nog gekscherend verkondigd dat "vissen met de Pellet Feeder" van pas zou komen als we oud en gebrekkig zijn. “Vissen voor oude lullen”, dat waren mijn woorden. Maar gezien je niet mag oordelen over iets wat je niet kent heb ik de proef op de som genomen en ben met frisse tegenzin aan de slag gegaan. 

Na vier maanden klooien met zo'n friemelhengeltje wil ik graag even op mijn woorden terug komen. Niet dat ik nu van mijn geloof de penvisserij zal afstappen, maar sodeju welk een mooi alternatief is dat feedervissen. Vooral als de omstandigheden zoals b.v. extreme waterstanden of overmatige begroeiing het vissen met de penhengel moeilijk maken. En reëel gezien zijn we toch al ouwe lullen?

Wat mij het meest beviel is de veelzijdigheid van deze manier van vissen. Net als met de penvisserij, ben je licht en actief bezig aan de waterkant. Een mening die we alle drie wel delen.

“Vissen op maat” Nou zijn wij penvissers niet zo van die lood kanonnen, en zullen altijd in verhouding van vis en materiaal blijven denken. Natuurlijk gaat het over de efficiëntie van de vangst maar misschien meer nog, hoe houden we de schade aan de vis beperkt en kunnen verantwoord blijven genieten van onze hobby.

Daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn.  Dikke lijnen, grote haken en bonken lood op onze vijvers zijn absoluut niet wenselijk. (Gevlochten snoeren moet je al helemaal niet willen). Soms schieten spontaan de tranen in mijn ogen bij het aanzien van sommige ramptoeristen langs de waterkant. Probeer nou eens die verhouding iets bij te stellen en je zult zien dat het allemaal een stuk spannender word. Als we nog langer willen genieten van deze hobby moeten we echt wat zuiniger op de vis en zijn omgeving worden.

"Betaalbaar" Duidelijk mag zijn dat de “feeder visserij” mijn interesse heeft gewekt en ben de tweede helft van seizoen 2018 eens flink mee aan de slag gegaan. Om nou niet meteen een berg dure spullen te kopen ben ik naar de viswinkel  gegaan en heb voor slechts enkele tientjes een prima hengeltje met toebehoor gekocht. Feit,  deze manier van vissen hoeft niet duur te zijn. (Kan wel) Het goede advies bij (Fishinn) was zo als gewoonlijk goed en gratis. Als gelegenheid's friemelaar heb je ook lang niet zoveel spullen nodig. Geen loodzware tassen en dik gevulde foedralen. Slechts een licht hengeltje, een schepnetje en een bakje pellets. Een kind kan de was doen en met een beetje handigheid vang je vis dat het barst. Hoe?!! Daar vind je op “Youtube” legio van filmpjes over. Zoek ze maar eens op!

"Conclusie" De vangst was verrassend goed. Waanzinnig mooie aanbeten en de acties tijdens de dril zijn fantastisch. Ja, de kans op kleinere vissen is aanzienlijk vergroot en de dikkere jongens eten regelmatig een hapje mee. Kwestie van blijven proberen met het juiste voer en aas. Volgens de feedervissers, "eenmaal een grotere karper op de Feeder en je bent verkocht". Nou...Toch heb ik vaak op zo'n moment aan mijn penhengel gedacht.

.
Als penvisser ben ik wel gewent aan een wat langere dril. Met de Feeder duurt het gewoon nog wat langer. Leuk? Ach, het gaat mij toch om de aanbeet. Eenmaal hangen hoeft de lijdensweg geen half uur te duren. (Ook dat komt de vis niet ten goede!) Volgend jaar zal ik zeker weer eens gaan Feederen. Echter er gaat niets boven de acties van 'n pennetje. Daar zit toch mijn echte passie! Grote aantallen vis maken het beslist niet spannender. Het gaat mij juist om die ene, die stiekemerd daar tussen die plompenbladeren, verscholen in dat hoekje...
.

Vangst hoeft zeker niet vanzelfsprekend te zijn. Ga je voor efficiëntie of wil je spanning? Ieder zijn of haar keus. Doe dat waar je hart zit, dan zit je altijd goed. 

"Seizoen 2018" De eerste helft van 2018 stond voor mij in het teken van een drukke verhuizing en heb daardoor vaak moeten passen. De tweede helft maakte alles weer dubbel goed. Gelukkig waren de weersomstandigheden lang gunstig en hebben we nog een prachtig naseizoen gekend. Met temperaturen van een gemiddelde dag in de Sahara, was het soms afzien maar bleef het genieten. Vooral in de vroege ochtend uren was het goed te doen.

Helaas was er ook weer veel klaagzang aan de waterkant. Veel te vaak hoor ik de suggestie dat alles moet worden aangepast naar "betere" condities. Laten we niet vergeten dat wij ons aan de omgeving moeten aanpassen en niet andersom. Bezoek eens een andere plek en blijf niet hangen op dat ene water. We kennen meerdere prachtige visvijvers in de regio. Of, ga eens naar de Maas of kanaal! Zo zijn we dit jaar weer naar diverse andere plekken geweest en werden steeds weer opnieuw verrast door de grote diversiteit.

"Uitzetting kleine karpers" Diverse Hengelsportverenigingen hebben op advies van Sportvisserij Nederland het visbestand aangevuld met enkele honderden kleine karpers. Voor de Feeder en vaste stok visser een mooi alternatief mits er een aparte vijver voor is gereserveerd met (des)kundig onderhoud. Op de langere termijn voorzie ik echter wel enkele problemen waar de "geleerden" net even iets te gemakkelijk overheen praten. Maar goed, tot dan hebben we feest!!

Lijst met wateren waar kleine karper is uitgezet.
 
- De Gubbelsvijver (Broekhuizenvorst)
.
- Roversheideplas (Reuver)  
.
- Het Schuitwater (Lottum Arcen Broekhuizen)
.
- Het Rijnbroek (Tienraij)
.
- Knipmuts (Swolgen)
.
- Wanssumsven (Wansum)
.
- Campskoel (Sevenum)
Kort samengevat,  In grote lijnen kunnen we het wel met elkaar eens zijn. Vissen op welke manier dan ook, is gewoon bij uitstek de mooiste hobby die er is. De een vangt graag veel, de ander wacht liever op die ene zwaardere vis. Alle manieren zijn goed en de moeite waard om eens uit te proberen. Penhengel of Feeder, op beide manieren ben je actief bezig. Mooi dat we nu kunnen gaan combineren. Aan de waterkant wordt het straks kiezen. Dat zal het volgend jaar nog wel eens lastig kunnen gaan worden.

Allemaal prachtig, maar vissen begint toch echt thuis aan de keukentafel waar de meeste theorieën hun oorsprong hebben. Hier schuiven we diverse malen per jaar bij elkaar aan en delen onze ervaringen. Even lekker bakkeleien en discuteren over alles wat met vissen te maken heeft. Heerlijk met een grote bak lauwwarme pleur en bloknoten vol gekriebelde schetsen over wat we graag aan de waterkant zouden willen veranderen. Ideeën genoeg!

Verder wens ik iedereen, niet alleen gezondheid, rijkdom en mooie vrouwen toe, maar voor sommigen misschien nog veel belangrijker een fantastisch visseizoen 2019. Stap af en toe van je geloof en probeer eens een andere manier van vissen of verander van viswater. Doe eens gek, maar doe het als het even kan niet in mijn buurt. Voor mij persoonlijk staat op de eerste plaats, lekker vissen met mijn penhengeltje ergens op een rustige plekje, ver weg van alle tweevoeters. Dus geen polonaise op mijn visstek. Had ik willen ouwehoeren was ik wel naar de kroeg gegaan. We spreken elkaar na het vissen wel. Tot dan, iedereen een fijne jaarwisseling en een mooi visseizoen 2019 toegewenst!

.
 
Vissen met de Method-feeder (Door Wim Jacobs)

Visseizoen 2018, Het is al bijna Sinterklaas en het jaar gaat al op zijn einde. Rob en Huub hebben mij gevraagd of ik eens een stukje over mijn visserij wil schrijven voor op www.Carpheaven.nl 

 
Een jaar of vijf zes geleden heb ik mijn oude hobby “vissen” weer opgepakt. Mijn spullen hadden dik 25-30 jaar op zolder gelegen. Met de wijsheid van nu had ik de spullen van toen, we spreken dan van begin jaren 80, beter kunnen verkopen want in al die jaren had de tijd ook in de visserijwereld niet stilgestaan. Hengels en molens van die tijd zijn eigenlijk voor de hedendaagse visserij niet meer te gebruiken.

Met een LERC van 8 meter met vaste glastop zit je tegenwoordig niet meer aan de waterkant. Ook hadden de werpmolens toen nog geen anti-reverse dus voor de feedervisserij niet te gebruiken. Van baitrunners had toen nog niemand gehoord. Een “hair” had je op je hooft of het was een musical, Van het stukje lijn dat onder de haak zit geknoopt, en “hair” word genoemd, had toen nog niemand gehoord.

Mijn visserij van toen was hoofdzakelijk vaste ( zware ) stok voorn vangen, de “werp-hengel “ met voerveer ( de voorloper van de hedendaagse feederkorf ) gekookte “pieper” of deeg van roggebrood en kroét direct op de haak, werd er vaak bijgelegd. Hier werd dan vaker niks dan wel wat mee gevangen. Heeeeeel zelden had je geluk en ving je een karper !!! Er werd toen veel op vijvers, Beringskanaal, de “Schatberg”, de Helenavaart en Deurnsekanaal in de peel de toenmalige karpervijver aan de Soemeersingel in Helenaveen, en later gingen we ook regelmatig naar de Maas.

Toen ik mijn hobby weer wilde oppakken ben ik eens rond gaan kijken wat aan vismogelijkheden was in de regio. Mijn keuze is toen gevallen op “Camps-Koel “ hier was een leuk bestand karper en ook mogelijkheden voor witvissen, maar het belangrijkste het was lekker dichtbij. Dus lid geworden van de “Peelvissers “ Het was me wel duidelijk dat ik me op de grotere vis wilde toeleggen en niet meer met de vaste stok achter de voorntjes aan. Wat nieuwe spulletjes gekocht en het kon beginnen. De eerste keer niks, nog geen aanbeet gezien. De tweede keer dat ik naar de vijver ging twee karpers, toen was het voor mij duidelijk karper wilde ik vangen. Maar dan op een actieve manier van vissen. Met de pen of feeder en niet zoals je vaak ziet aan de waterkant. Voor mij geen “bollie” aan de hair met een brok lood naar de horizon gegooid en dan de hengel op de rodpot en aan de pieper en achterover in de luie stoel afwachten.

 
"Campskoel" Bij de vijvers van Camps-Koel ben ik Rob en Huub ook tegen gekomen, we hebben samen enkele jaren de karpercommissie van de “Peelvissers” gevormd. Onze benadering van het vissen had veel overeenkomsten daardoor was er een goede klik nu zijn we goede vismaten en zitten regelmatig samen aan de waterkant.

Na eerst veel met pen en method-feeder gevist te hebben ben ik me steeds meer op de feeder in het algemeen gaan toeleggen. Feeder vissen is een actieve manier van vissen en heeft vele mogelijkheden. Probeer maar eens steeds op dezelfde halve vierkante meter te gooien. De eerste paar jaar heb ik alleen op Camps-koel gevist. Op een gegeven moment wil je wel eens verder kijken en eens op andere vijvers het geluk gaan zoeken. Eerst eens af en toe met een dagvergunning, de laatste twee jaar met de “land van molenbeek vergunning “.

Ook had ik een oude maat getroffen die ook na jaren weer was heringetreden in de visserij, en laat hij zich na vroeger ook een fanatieke vaste stokker te zijn geweest nu ook op het feederen hebben toegelegd. De laatste twee seizoenen zitten we iedere zondagmorgen bij de eerste lichtstralen aan de waterkant bij een vijver ergens in de regio, achter de karpers, zeelten en platte aan.

                                                                                                (Zonsopkomst Campskoel)

 
“Het nieuwe witvissen” zo word het wel genoemd met relatief licht materiaal met zelfhaaksysteem, de “karpermanier” achter de witvis aan. Laat dit nu een uiterst effectieve manier van karpervissen zijn. Kleine aasjes aan de hair, mais, tijgernootje, kikkererwt, pellet, wafter of zelfs een “mini” bollie. Met de method of pelletfeeder voerplekken maken en vissen met korte onderlijn 10 – 15 cm met hair meestal nylon onderlijn.

De aanbeten zijn meestal spectaculair en snoeihard maar op de juiste hengel zijn deze perfect op te vangen. Het uitdrillen van een karper op dit materiaal is echt kikken. Toen ik me bij de viswinkel Fish-inn eens liet informeren over welk materiaal je nodig had om met de feeder achter de zwaardere vissen aan te gaan hebben ze me daar echt goede tips gegeven.

Een hengel 3,3 tot 3,6 meter zacht in de top en langzaam harder worden naar het handvat, kortom een parabolische hengel die buigt tot in het handvat maar met voldoende ruggengraat in het onderste deel om de klappen van de vis op te vangen. Een goede molen met goede slip en een relatief grote spoel dit gooit net wat prettiger. 22 honderdste nylon op de spoel, dit vond ik wel van te minnetjes maar op advies van Fish-inn heb ik het toch gedaan. Een pelletfeedertje van 24 gram en een onderlijn van 10 cm 17 honderdste met haakje 10 weerhaakloos maakte het setje compleet. De eerste keer dat ik viste met dit stetje viel mij al op dat het erg prettig in de hand licht en erg goed gooit. De lijn had ik vast achter de klip met een elastiekje, zodat het elke keer op dezelfde plek gooien makkelijker werd. Al valt dit nog lang niet mee de afstand is wel steeds gelijk maar je bent al gauw in een halve maan aan het voeren, maar ik moet zeggen oefening baart kunst het gaat steeds beter die vierkante meter te raken.

 

"Eerste karper met de Feeder" De eerste karper die ik ving met deze manier deed mij verbazen, het gedrag van de vis is totaal anders dat wat ik gewend was. Voorheen zette ik de slip wat los zodat de gehaakte vis wat lijn kan pakken, nu staat de slip nagenoeg dicht en de lijn op de klip!! De vis krijgt geen kans om de staart eronder te zetten en “vaart” te maken. Bij een beet heb je gelijk de hengel vast en de vis heeft gelijk weerstand en voordat hij weet wat er gaande is heb je de eerste meters lijn al te pakken en is het ergste gevaar van lijnbreuk op de klip geweken.

Dan is het een kwestie rust bewaren en de vis rustig naar het netje begeleiden. Als je gaat pompen en binnendraaien ben je kansloos met dergelijk licht materiaal. Op deze manier heb ik al vele karpers op de “mat” gehad. Je kunt met dit materiaal de vis niet dwingen en je wil opleggen. Maar je kunt de vis wel perfect sturen met de positie van de hengel en de druk die je geeft.

In het begin viste ik dan ook vrijwel alleen op open water zonder obstakels op deze manier, maar gaande weg durf ik nu ook gerust tegen een lelieveld of rietkraag te vissen. Zolang je maar zorgt dat de halve cirkel tussen jou en de vis maar vrij is. Op de vijvers in de regio kun je op deze manier van vissen echt mooie vissen vangen én écht niet minder dan met vastlood bollie op een gevlochten onderlijn en de hengel op de pieper. Vaak vang je zelfs méér maar dat is dan wel vaak zeelt brasem of voorn, maar dit vind ik geen probleem vis is vis. Op het thuiswater “camps-koel” was het tot voor twee jaar terug op de karpervijver een plaag, voorns, voorns en nog eens voorns tot wel 30 cm aan toe echt grote voorns.

"Lijnen en Haken" Deze maakte het penvissen en feederen vaak zelfs onmogelijk ze stortte zich als piranha’s op je aas zonder ze echt te haken, haak en aas waren net te groot. Als er dan toch zoveel voorn zit dan maar vangen ook dacht ik toen, van haak 10 terug naar haakje 14 en een halve wafter op de hair toen kon ik de voorns wel gehaakt krijgen 25 tot 30 mooie grote voorns waren geen uitzondering in een paar uurtjes vissen. Maar wat het meest verbaasde was dat 4 tot 5 karper erbij echt geen uitzondering waren. En wat opviel was dat het juist de karpers waren die aanbeten als je eens “fout” gooide en een paar meter naast de voerplek doel trof, net of die karpers in de luwte van het voorn-gewoel lagen te wachten. Zelfs met haakje 14 kon ik de karpers prima geland krijgen. Natuurlijk vissen verspelen doe je ook, net niet goed gehaakt losschieter, lijnbreuk onderlijn, valt vaak op dat na een zware dril de volgende vis er erg gemakkelijk met je onderlijn ervandoor gaat !!! na een zware dril onderlijn en knopen vervangen probleem opgelost. Breuk 0,22 nylon hoofdlijn !! komt zelden voor en als de lijn breekt is dit vaak nog lang niet op volle belasting, dit duit toch op een beschadiging.

Op de vijvers in de regio ben ik nog weinig scherpe stenen taluds mosselbanken en andere zaken die de lijn beschadigen tegen gekomen over het algemeen zijn deze vijvers schoon. Wat verder opvalt Vissen tot 2,5 á 3 kg zijn prima te handelen en in bedwang te houden, vissen van ongeveer 3,5 kg gaan er vaak als een jekko vandoor en voelen in het begin vaker als 30 ponder. Boven de 5 kg zijn de vissen vaker sloom en loom ze trekken wel maar gaan er niet echt vandoor. Op de meeste verenigingsvijvers in de regio is het karper bestand pakweg 80 % - 90 % kleiner dan 5 kg dan een gedeelte 10 – 15 % 5 tot 10 kg en dan nog een zeer klein percentage 10 kg+ vissen, dit zijn dan de topvissen die iedere visser wil vangen. Dit zijn vaak vissen die de klappen van de zweep kennen en zich niet vaak laten verleiden. Gezien de visbezetting op de meeste vijvers kun er prima uit de voeten met lichter materiaal je zult zien dat de vangsten zeker niet minder worden en de beleving des te groter.

 

 
     
                                        (Campskoel met de pen.)                                           (Pellet Feeder in Reuver)
 
 
 

 
.