Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Method-Pellet Feeder Visserslatijn  facebook Links

Contact

0
 

. .

Penvissen op karper,  Vanaf de komst van het moderne karpervissen werden penvissers gezien als een uitstervend ras. Oude lullenvissers?  Absoluut, want slechts de oude garde bleef trouw aan het pennetje. Vandaar doet het extra goed om te zien dat de laatste 10 jaar het penvissen weer in populariteit is toegenomen. Steeds meer jeugd en herintreders zoals Kuëb kiezen weer voor deze "ouderwetse" manier van vissen. Juist het intensief bezig zijn maakt het zo aantrekkelijk.

 
Op de rubriek visvijvers staan diverse wateren waar pennen uitermate aantrekkelijk is. Bv. Roversheide plas, Campskoel en 't schuitwater. Deze zijn natuurlijk niet alleen door goede vangstresultaten favoriet maar vooral vanwege een natuurlijke groenvoorziening met o.a. een mooie  rietkraag en grote pompenbladeren. Rust en een beetje diepte aan de kant van pakweg 80cm  maken het helemaal ideaal. 

Net als mooie plekjes zijn materiaal en afstellingen belangrijk. Toch is het tevens ook weer heel persoonlijk. Penvissers zijn eigenlijk einzelgänger. Ze zijn afhankelijk wat een rustige plek en hebben in de loop van de jaren een eigen manier ontwikkeld. Het begint eigenlijk al in de supermarkt als de vrouw zich afvraagt wat hij nou weer aan het zoeken is. De penvisser denk constant wat hij zoal kan gebruiken aan de waterkant. Alles lijkt interessant. "Hoe zal de vis hierop reageren? Hoe krijg ik het op de haak?" Zoveel mogelijkheden...

Over het materiaal denken de meeste penvissers hetzelfde. Het is van belang dat het deugdelijke spullen zijn die een klap kunnen verdragen en toch licht genoeg om de maximale actie uit een drill te halen. Het is geen kunst om een karper uit het water te takelen met dikke gevlochten lijnen. Maar wel om dit in alle eerlijkheid met verstand en in balans te doen. Alles in verhouding met de te vangen vis. 

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een niet al te grote molen met een goede slip, een hengel tot 1.75 lbs met een nylon lijn van max 24 en Barbless haakjes vanaf  maat 14. Alles op de juiste manier in elkaar geknutseld kun je met gemak een vis van 12 kilo aan. Natuurlijk gaat er wel eens een vis met je pen vandoor. So what! Dat hoort ook bij de charmes van het hengelen. Vissen is zoveel meer dan alleen maar vangen. Het complete plaatje maakt het nou juist zo aantrekkelijk. De spanning begint al bij het spotten van de vis. En juist die spanning, daar draait alles om.  Je heb net een paar mooie voerplekjes gemaakt, nog eerst een bakje pleur en op de eerste plek waar je een goed gevoel bij hebt zet je in.  Als er rond een van die plekjes zichtbare activiteit van karper te bespeuren is zal een wegtrekkend pennetje vaak direct het gevolg zijn.

Van groot belang is nu je kleding. Geen regenboogtrui en vogelschrikbewegingen. Blijf laag en rustig. Zo vlak aan de kant is de karper uiterst waakzaam. Bij het geringste wantrouwen schiet hij weer naar het diepe. Als de karper eenmaal goed aan het vreten is wordt hij iets onvoorzichtiger en dat is het moment om toe te slaan. Wacht dus even met je inzet.

Wij vissen doorgaans graag met macaroni (4 minuten koken en mixen met trauviet). Willen ze niet bijten en je ziet ze toch azen, zorg dan dat je onderlijn over een langer deel op de bodem ligt en probeer eens een broodpluimpje. Succes verzekert! Er zijn legio van redenen te verzinnen waarom een karper niet bijt, er is maar een waarom hij dat wel doet. Eten om niet te verhongeren.

Het kan per water en tijd van het jaar verschillen wat je voert en welk aas je gebruikt. Toch zijn het vaak de meest simpele aassoorten altijd wel succesvol. Maïs, macaroni of pluimpje brood.  Op wateren met veel voorn zijn deze aassoorten in de hoogzomer nutteloos. Dan zijn deze kleine rakkers een paria voor je gemoedsrust. Dan zal een kleine boily of pellet het enige redmiddel zijn.

De wat grotere vis zal de voerplek vanaf de buitenkant wegvreten. Soms kan een grote hoeveelheid voer een afschrikkende werking hebben. Dus beter af en toe een beetje bijvoeren dan een keer te veel. Als bijvoer zijn deels duivenvoer of kleine zachte pellets prima. In het voorjaar voldoet hennep met wat maïs. Als het pennetje staat, steeds een paar kleine partikels bijvoeren. Door het druppelende geluid wordt de karper opmerkzaam en zal zich uiteindelijk bedanken met een ferme aanbeet. 

De manier op hoe je een karper kunt vangen is heel divers. Ieder zijn ding! Penvissen is slechts een van de vele manieren om een vis op actieve manier te belagen. Wie er voor kiest en zijn weg vind zal nooit meer anders willen. In 2018 hebben we de proef op de som genomen en zijn aan de slag gegaan met de feeder. Het zal ons geloof niet veranderen, maar sodeju wat is dat ook leuk. We hebben er een uitgebreid verslag van gemaakt.  Feeder versus Penhengel

...
Met een simpel pennetje en een beetje geduld is de hand van een penvisser snel gevuld. Huub Engelen demonstreert hoe mooi penvissen kan zijn.
  Pennen, Zijn er mensen die een pennetje willen kopen kunnen altijd met mij contact opnemen. (pennen zie foto).

Verder zou ik zeggen ga eens proberen en kom uit die karperstoel maak je oren en ogen open en ga eens lekker pennen je zult zien dat ook deze bijna vergeten tak van het karpervissen een hele leuke bezigheid is.

engelen59@ziggo.nl

 

  Penvissen blijft misschien wel de mooiste manier om een vis te vangen. Een zijn met de natuur, verlost van alle dagelijkse zorgen. In uiterste stilte, slechts het gepiep van het heggenmusje in je oor. Het lijkt of de wereld vertraagt en zelfs een moment op pauze staat. Het gevoel van vrijheid, dat is penvissen.  
 
 
 

 
Alle informatie en fotomateriaal  zijn onder voorbehoud.  Het kan gebeuren dat deze niet altijd up to date zijn. Veranderingen, toevoegingen en gegevens van de HSV’s kunnen zijn soms iets zijn verouderd en niet meteen aangepast. Hiervoor onze welgemeende excuus. We hopen op alerte mensen die onze website bezoeken dit via info@carpheaven.nl laten weten.