Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
 

. .
Wat is eigenlijk een penvisser?  Volgens ons moeten het wel hele zeldzame en aparte figuren zijn want je ziet ze niet zo veel. Over het algemeen vind je ze s'morgens heel vroeg ergens in een ver afgelegen hoekje van de visvijver. Rondsluipend als een dief in de nacht op zoek naar buit.
 
Dan klopt het hart van de penvisser sneller en laat hij zijn pennetje voorzichtig zakken op de plek des onheil. Hopende dat onze dikke vriend dit zonder enige aarzeling tot zich neemt en het gevecht met lijn en hengel tegen de brute kracht van de karper kan beginnen. Deze manier van vissen geeft een gevoel van vrijheid. Het kunnen hengelen waar, wanneer en hoelang je wilt voordat je weer verder gaat naar een volgende voerplek. Penvissen word eigenlijk veel te weinig gedaan en dat vinden we wel wat jammer want het is en hele mooie en actieve manier van vissen belagen. Het geeft een berg kennis over het te bevissen water. Ook handig als je hier weer eens "passief met een piepertje" wilt gaan vissen. Dan komt het observeren (spotten) dat je bij het penvissen heel veel gebruikt goed van pas.

Het klopt dat de penvisser meestal langs de kanten vist en de "passieve" visser een stuk verder in het water, maar als je goed hebt gepeild dan kun je de bodem lezen en weet je ook waar de karper zich het liefst ophoud. Daar ga je vissen. Het spotten is eigenlijk wel het belangrijkste van het penvissen. Je kunt al raden waar de karper zich bevind. Let ook vooral goed op bewegende leliebladeren of riet wat niet natuurlijk beweegt. Of je ziet een paar meter verder langs de kant een vreemde golfslag. Ben dan op je hoede want onze vriend is niet ver uit de buurt. De aanval kan worden ingezet.

 
 
. .
(Kampskoêl oktober 2014) Dit filmpje laat duidelijk zien hoe spannend het penvissen kan zijn. Met een simpel pennetje en een beetje geduld is de hand van een penvisser snel gevuld. Huub Engelen demonstreert hoe mooi penvissen kan zijn.  
 
 
Voerplek, Je kunt het beste als je een viswater hebt uitgezocht een paar kleine voerplekjes maken (Niet teveel voeren, je kunt er wel voer bij gooien maar er niets uithalen). Doe eens een paar soorten voer door mekaar mixen of koop bij de boerenbond een zak met gemixte granen. (B.v. duivenvoer) Laat deze flink weken en kook ze vervolgens goed gaar. Al springen verschillende soorten graan bij het koken uit elkaar, dit maakt niks uit. Integendeel net als bij het boilie vissen doen ze deze soms eerst verkruimelen en dan in combinatie met halve boilies voeren. Een andere tip! kijk eens waar over het algemeen mee gevist word als je een nieuw water bezoekt. Ga daar dan eerst mee aan de slag. Leer het water eerst een beetje kennen, dan kun je later je eigen voer en aas keuzes maken.

Hengel, De hengel die je nodig hebt moet lang en flexibel zijn. B.v. 1.5 lbs en het liefst zo lang mogelijk. 4,20 meter is perfect. Voordeel; ten eerste hoef je niet zo dicht bij een karper in de buurt te komen. Hoe verder je van de vis af staat, zoveel te meer kans heb je dat hij je niet hoort of ziet. Je begrijpt dat penvissers geen fan zijn van te helder water. Ten tweede heeft je hengel meer “body” en dat wil zeggen, je bent met een mooie lange penhengel een grote karper toch prima de baas.

Molen en lijn, Over de hengelmolen kunnen we eigenlijk weinig zeggen. Alleen dat hij een perfecte slip moet hebben. Voor of achter op de molen is een kwestie van smaak en gevoel. De molenas en van welk materiaal de molen gemaakt is echter wel belangrijk want er komen toch grote krachten op te staan. Een te zware molen is niet aan te raden omdat je vaak lang met je hengel in je handen staat.

Lijndiktes zijn afhankelijk van welk viswater je bezoekt. Vis je in een redelijk open water dan kun je b.v. 24.00 nemen. Maar als je bij obstakels vist is soms 30.00 of meer een noodzakelijk kwaad. Denk er wel aan dat de verhouding tussen hengel en lijn ten alle tijden in evenwicht blijft. Te zware spullen op een te lichte penhengel, kan tot gevolg hebben dat je na afloop 2 hengels hebt. Ga bij zware obstakel visserij ook met een zwaardere hengel aan de slag. B.v  2,25 lbs en een lengte van 3,90 meter met een lijndikte van 30.00 dan is je kans van slagen veel groter.

   

Pennen, Zijn er mensen die een pennetje willen kopen kunnen altijd met mij contact opnemen. (pennen zie foto). Verder zou ik zeggen ga eens proberen en kom uit die karperstoel maak je oren en ogen open en ga eens lekker pennen je zult zien dat ook deze bijna vergeten tak van het karpervissen een hele leuke bezigheid is.

huub@carpheaven.nl

Haken en pennen, Zorg dat de haken die je gebruikt niet te groot zijn. Maatje 6 of 8 is prima. Let erop dat ze scherp en sterk zijn want ze hebben nogal wat te verduren tijdens de dril. Of je nou met of zonder een “hair” vist, dat is ieders eigen keuze en hangt ook af van de aassoort die je gebruikt.

De pennen die je gebruikt mogen niet te zwaar zijn (1 gram of minder) en goed zichtbaar omdat je toch vaak in het ochtendgloren gaat vissen, en er nog net niet voldoende licht is. Een lange pen geeft als voordeel dat je op een onregelmatige bodem niet steeds hoeft te schuiven.

 
   

 


   

    Troep in te helder water kan soms net even het verschil uitmaken.