Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
.

.(28 juni 2016)      

..
Terugblik visseizoen 2016, (Door Rob Berendsen)
 
Terwijl de meesten thuis nog achter de kachel zitten zijn de eerste onderhoudsploegen al weer aan de slag gegaan met snoeiwerkzaamheden. Respect voor deze inzet. Met de eerste jaarvergadering van de visclub in Sevenum begint voor ons gevoel pas het nieuwe visseizoen. Dat is bij HV De Peelvissers altijd een goed bezochte avond ergens eind februari. Gevist wordt er pas als de temperaturen iets aangenamer zijn. Voor de vrijwilligers van HV "De Peelvissers" werd er 26 maart in Meijel een forellendag georganiseerd. De enige droge dag in maart 2016!
.
"Natte start"

Soms zijn er in maart al diverse mooie dagen. Voorjaar 2016 zal echter de boeken in gaan als bijzonder koud en nat. Slechts een enkeling waagt zich al naar de waterkant. In mijn herinnering is het eerder nooit zo nat geweest. Op diverse wateren en in het bijzonder 't kampskoel, stond het water letterlijk tot aan de "bovenkant onderlip". Slechts enkele stekken waren enigszins bevisbaar. Er moest een afrastering worden gemaakt om te voorkomen dat de vis van de een naar de ander vijver zwemt. Al jaren probeert men hier iets aan te veranderen. Tot heden is het helaas niet echt gelukt. We passen ons wel aan! Klagen helpt niet.

.
Over de vangsten valt niets te zeggen, die waren gewoon goed. Maar wie vind wat goed?  En dan zijn we meteen al aan een van de discussiepunten welke ons dit jaar zo bezig hebben gehouden.
.
.
"Wat is er mis met  "blanken" en Kapotte lijntjes?"

Niets anders dan lof over Sportvisserij Nederland. Toch hebben wij een klein punt van kritiek. Als SN mogen geloven gaat onze hobby er in de nabije toekomst heel anders uitzien. Wat ze ons graag willen verkopen is het idee dat vissoorten gescheiden dienen te worden. Witvis, kruiskarpers, kleine en grote karpers, alles apart op een eigen put en vooral in grote massa's. Men wil naar het schijnt alleen nog vissen vanuit een "gespreid bed'. Het liefst met 'n vangstgarantie en droge voeten op een keurig aangelegde steiger. Waarom? Wat is er in Gods naam mis met  "the old fashion way"?  Kapotte lijntjes en blanken horen toch ook bij de charmes van 't vissen? Mooi voorbeeld zijn de commerciŽle visvijvers waar tijdens georganiseerde wedstrijden tientallen kilo's aan vis gevangen wordt. Na een rondje langs zo'n berucht water telden we maar liefst 12 dode karpers. Gezien de toestand van kadavers worden ze niet eens verwijderd. Ach, het is maar consumptie vis... Met de wetenschap dat "Marianne Thieme" van "de Partij voor de Dieren" altijd op de loer ligt om onze hobby aan banden te leggen moeten we zoiets niet willen. Natuurlijk willen we allemaal wat vangen, maar voor welke prijs?

.
De commercie blijft ons maar bestoken met de meest fantastische ideeŽn. Opa met de vaste stok wordt hierdoor soms wel eens een beetje over het kalend hoofd gezien. Voor hem hoeven al die vernieuwingen niet zo nodig. En een elastiek welk de top van zijn geertje laat uit zien als een geamputeerd been al helemaal niet. "Vorentje tikken is niet meer van deze tijd! Ga toch post zegels verzamelen, je bent een uitstervend ras!" Dit is wat de heren van de gevestigde orde tussen de regels laten doorschemeren. Natuurlijk staat de tijd niet stil en moet er ruimte zijn voor vernieuwingen. Maar alles op z'n tijd en de juiste plek. Ik zou willen zeggen; In deze regio zijn diverse wateren welke door wanbeleid geheel of deels zijn onderkomen. Steek daar nou eens wat energie in.
.

"Activiteiten" Als de drie "BoetedŲrpse", zo worden sinds kort gescandeerd, proberen we een statement te maken omtrent de karpervisserij. Al diverse keren zijn we net als andere jaren op pad geweest om mooie karpers te vergaren. Van De Put in BelgiŽ t/m privť vijvers waar ooit karpers zijn uitgezet en nu te groot zijn geworden. Voor de tweede keer mochten we ons geluk proberen bij de hondenclub in Horst. Het mooiste avontuur was wel de "Forellenvijver Boezeven" in Kessel. De eigenaar zat in de maag met wat grotere karpers die zich hadden weten te vermeerderen en het krioelde van kleine kroost. Vanuit een leeg gepompte vijver hebben we ons helemaal kunnen uitleven. Bedankt Piet, wij zijn er super blij mee.
.
Enkele projecten om kroost zelf groot te trekken bevinden zich nu in het derde jaar. (2014 Karper op maat) Dit zal voor de komende jaren weer een goede aanvulling zijn. De eerste K3 schubkarpers zijn inmiddels op grootte en deels overgezet. Vissen met zichtbare beschadigingen zijn per direct verhuist naar wateren waar niet meer actief gevist wordt. Natuurlijk kunnen we niet alle vis op een visvijver uitzetten en kijken of we in de nabije toekomst een andere HSV blij kunnen maken.
.
We blijven pleiten voor weerhaakloze haken, geen gevlochten lijnen en deugdelijk materiaal. Maar heeft dat allemaal wel zin als de persoon achter dit materiaal er niets van bakt? Als lid kunnen we best wel iets bijdragen wat een HSV kan ontlasten.  Onderling controle is het sleutelwoord en van essentieel belang. Als je ziet dat iemand de zaak verstierd mag je gerust je ongenoegen hierover uitspreken. Vis en onderhoud is nooit helemaal gratis en voor die paar tientjes per jaar kun en mag je niet verwachten dat je klaar bent. Er wordt van elk lid of dagjesvisser verwacht zich minimaal aan de regels te houden. Ruim je afval op en ga fatsoenlijk om met het eigendom van de visclub waar je te gast bent. Helemaal top als je ook nog een of twee keer per jaar een middagje mee helpt rond de vijver. Geen verplichting maar het staat wel netjes.
.
Afvissen,

Dit jaar zijn we naar twee visvijvers in de regio geweest waar Sportvisserij Nederland een viskundig onderzoek heeft gedaan. Bij de Put in Horst America en Het Rijnbroek in Tienray. Het blijft spannend als de zege wordt binnengehaald. Uiteraard staan hier weer de beste stuurlui aan wal, die net als wij met de handen diep in de zakken toe te kijken hoe anderen het werk verrichten. Heerlijk al die commentaren! Meer dan eens kom je bekenden tegen en het visserslatijn vloeit rijkelijk. Strakke actie bij Bij de Put. Die hadden het perfect georganiseerd om zelfs een schoolklas uit te nodigen. Een bioloog gaf ter plekke uitleg.

.
Karperviswedstrijd,

Dit jaar hebben we 3 karperviswedstrijden georganiseerd. De opkomst was redelijk goed. De vangst net als andere jaren, prima. Al mocht het voor mijn gevoel gerust iets meer zijn. Ook voor ons als jury is het altijd spannend. Kijkend in een donker gat wachten op het geluid van 'n pieper. Soms zie je het geflikker van de lampjes al op 100 meter afstand. Dat heeft toch wel wat... Spannend, al heeft het vissen met 'n piepertje toch niet zo onze voorkeur. En dat is nou wat vissen zo leuk maakt. Legio van manieren om een vis te vangen. Geen mega grote prijzen, en dat maakt alles wat vriendschappelijker. De wedstrijden beginnen om 16:00 uur en duren tot de volgende dag 12:00. Wie dan het meeste gewicht heeft vergaard mag zich winnaar noemen.  Eerste  Wedstrijd juni 2016

 
Verder in het nieuws,

Het was een bewogen jaar met veel aanpassingen op diverse vijvers. Zo zijn we op 't Kampskoel eindelijk van die verdraaide paaiplaats af. Helemaal geweldig! Maar er zit nog veel meer in het vat waar we op later tijdstip op terug komen. Het blijkt dat onze regio toch echt wel afsteekt op de rest van Nederland. Wij wonen misschien wel in het droogste deel van het land, maar hebben daarin tegen de meeste visvijvers, met de meest uiteenlopende regels. Overal is een aparte vergunning nodig. Door het land van Molenbeek en de aankomende Harmonisatie gaat er nog het een en ander op dit gebied veranderen. Maar daarover meer in 2017.

Minder was het gebeurden op het Zaarderheiken. Daar heeft een tweedeling plaats gevonden. De gemoederen liepen hoog op. Het is van beide kanten te begrijpen al lijkt me overleg met de leden wel zo handig. Het is dan ook de toon welke de muziek maakt. We zijn benieuwd hoe dit verder gaat en of het ook daadwerkelijk een vooruitgang zal zijn.

.
Belfeld open dag,
 

Een van de hoogtepunten was toch wel de opendag in Belfeld. Hier had de karpercommissie van "De Stuwkanters" een dag georganiseerd om hun viswater op de kaart te zetten.
.
Er waren diverse standhouders met mooie artikelen en demonstraties over de diversie van hengelen. Wij waren uitgenodigd om het penvissen onder de aandacht te brengen. Dit soort dagen verenigt sportvissers of motiveert mensen die het willen worden. Vooral voor de jeugd was het een prachtige ervaring.
.
En "De Stuwkanters" kunnen terug kijken op een succesvolle dag. Wij zien het als een geweldig idee. Grote kans dat we dit geweldige idee in de komende jaren gaan kopiŽren.
Fotowedstrijd,
.
Dit jaar (2016) mochten we weer prijzen weggeven voor de meest mooie, originele ingezonden foto's. De keuze was zeker niet makkelijk. Met enige hulp zijn we er alsnog uit gekomen. Want wat is mooi, origineel of bijzonder? Het blijft deels een gevoelskwestie. Bij deze willen we nogmaals alle deelnemers en onze sponsoren Eurotackle, Fishinn en Attackbaites bedanken voor hun spontane medewerking. Super!
.

.

(Pascal Peeters winnaar fotowedstrijd 2016)   

.

Vooruitblik 2017

De plannen voor 2017 lijken meer op luchtkastelen dan op realiteit. We zien wel! Vast staat, bij de eerste zonnestralen zitten wij weer aan de waterkant. Met een mooi strak pennetje ergens tegen het riet of pompenblad, wachtend op dat ene moment. Penvissen blijft volgens onze mening toch echt de meest spannende manier om een karper te vangen. Mooi om te zien dat deze viswijze weer steeds meer in populariteit toeneemt. Dit juichen we toe en zijn bereidwillig om iedereen te helpen mocht je het eens willen proberen. Wil je meer weten info@carpheaven.nl  Waar we beslist geen aandacht meer aan zullen geven is aan mensen welke prietpraat verkopen. Iedereen is vrij om binnen de regels te vissen op de manier zoals hij of zij het goed acht. De "Echte karpervisser" bestaat niet!

Wat onze website www.carpheaven.nl betreft, In de planning van 2017 willen we alle vijvers op de website gaan actualiseren. Nieuwe foto's en waar nodig de gegevens vervangen die verouderd zijn. Voor de fotowedstrijd hebben we de sponsoren weer bereid gevonden een mooi prijzenpakket te doneren. En er zullen weer diverse artikelen komen over allerlei wetenswaardigheden, de laatste updates en uiteraard Latijnse visser verhalen!  

  Facebook (Karpervissen in Noord Limburg) is het portal van onze website en we zullen via deze weg het nieuws in de regio blijven delen.

.
 

"Ter afsluiting"

Het is bijna december, alweer een jaar voorbij. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om in die ijzige kou te gaan zitten. Laat dat maar over aan de echte bikkels. Respect mannen, stuur eens wat mooie winter foto's. Ondanks dat het nog wel eens kriebeld bij het zien van foto's hebben we ons er bij neergelegd om de winter maanden over te slaan. Toch zitten we niet stil. Want wat maakt onze hobby nou zo bijzonder? Wanneer zijn we er eigenlijk het meest mee bezig? Aan de waterkant, thuis bij 'n bakkie pleur of in je nest waar vaak de nieuwste ideeŽn worden geboren?

Vissen bestaat voor het grootste deel uit fantaseren en speculeren. Niets mooier dan hierover in mening te verschillen. Discussies, daar kunnen we heel kort in zijn: "Wie vangt heeft gelijk!" Maar vangen is slechts het kleinste deel van onze hobby. Juist de voorbereidingen, even naar de viswinkel, ruiken aan de nieuwste artikelen of achter de PC filmpjes kijken hoe het misschien anders kan, daar speelt zich het grootste deel van onze hobby af. Kortom, hengelen is zoveel meer dan het vangen van een vis. Het verhoogd de kwaliteit van leven, brengt rust en voldoening. Dit zal alleen iemand met een vissershart kunnen begrijpen.

 
Om het verslag van 2016 af te sluiten zou ik graag nog een persoonlijke noot willen toevoegen. Na mijn infarct in 2002 en het verlies van een long enkele kort geleden is enige voorzichtigheid geboden. Het blijft voor mij zelfs onder de beste omstandigheden vissen met een handicap. Gelukkig kan ik al jaren rekenen op mijn vismaat Huub, die zo nu en dan de lasten op zich neemt en me naar de auto sleurt als het weer eens fout gaat. Bij deze wil ik jou nogmaals bedanken voor alle steun en geduld.
 
. .
 
 

 
 
..