Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
. .
 

“Karper op maat 2014”,

Wie een beetje kennis van karpersoorten heeft en de prijzen per kilo kent, weet dat we er heel zuinig op moeten zijn. Wat zou het niet fijn zijn als alle gevlochten snoeren, zware stokken, maar vooral de weerhaken tot het verleden behoren. Op menig Noord Limburgs viswater bevinden zich hele mooie vissen. Het is voor elke vereniging een ware nachtmerrie om te zien hoe vaak onervaren hengelaars een prachtig karperbestand totaal kapot vissen.

Het zou hypocriet zijn om te zeggen dat enkel sportvissers met iets meer ervaring nooit blunderen. Soms zijn de omstandigheden op een water van dien aart, dat een vis zich makkelijk vastzwemt. De gevolgen zijn vaak catastrofaal. Kapotte lippen, stress of erger nog een vis blijft ergens tussen het riet haken er sterft van de honger. Een vereniging doet er goed aan om zoveel als mogelijk obstakels en overmatige begroeiing aan de waterkant te verwijderen. Maar ook al zijn de omstandigheden ideaal, het totale visbestand zal per jaar een natuurlijk verlies kennen van 10%. Helaas maakt diefstal ook deel uit van verlies.  

Hoe dan ook, een karperbestand blijft niet automatisch op peil. Al jongt er bij grote uitzondering af en toe wat, de aalscholver en snoek liggen altijd op de loer. Meestal blijft er van de kroost weinig tot niets over. Vandaar wij (Huub, Rob en Wim) een plan hebben uitgedokterd om heel gericht vis aan te kopen en verdeeld over onbepaalde tijd uit te zetten. Onder het motto niet teveel maar wel gevarieerd, willen we het spannend houden. Juist de variatie in karpersoorten zal onze sportvis-vrienden aanspreken.

Dit seizoen hebben we diverse kwekerijen bezocht en een aantal mooie vissen gekocht. Bestaande uit Duitse snelgroeiers, Valkenswaard, Franse en Hongaarse spiegels, en een aantal prachtige rijenkarpers. Voor de "rijenkarpers" zijn we speciaal naar onze zuiderburen afgereisd.

UTOPIA - Puur Kweekkarper Project. (8 november 2014)

Op 8 november zijn we naar "Utopia" in Belgie gereden voor een kroost rijenkarpers. Wat een mooi visje! Met 3 natte neuzen, gretig over de rand van een opvangbak mochten we de “snoepjes” van de rest onderscheiden. Geen grote aantallen maar wel enkele uniek prachtige exemplaren. Alleen de mooiste zijn mee terug naar Nederland gekomen. Hun voorlopig adres zal vrij zijn van snoek en aalscholvers, totdat ze op een veilige grootte zijn. 

(Eerste jaars K1 rijenkarper) . (Klaar voor het vervoer naar Nederland)
 
Viskweek Centrum Valkenswaard. (18 november 2014)
 
Om de tijd van groei en verval te overbruggen zijn er op 18 november 2014 een totaal van 62 panklare "Duitse snelgroeiers" en "Valkenswaard spiegels" met een gemiddeld gewicht van 1.2 kilo uitgezet. Deze werden geleverd door "Viskweek Centrum Valkenswaard" waar we eerder dit jaar op bezoek zijn geweest.
 
Meer over deze uitzetting van 18 november.
 
(Duitse snelgroeier ) (Valkenswaardkarper ) (elke vis wordt zorgvuldig gewogen en gemeten. )
 
De Put rondleiding.  (22 november 2014)
 
22 november eerste bezoek aan de Gebroeders de Put in Zonhoven. Na het zien van deze gezonde vis hebben we besloten om hier onze karpers voor het adoptieplan te kopen.
 
Meer over deze rondleiding
 
(Grootste viskweek van de Benelux)    
 

ADOPTIEPLAN.  (13 december 2014)

13 december, terug naar Zonhoven. Dit keer voor de adoptievis. Het plan; leden van vereniging "De Peelvissers" een vis te laten adopteren en diens naam te geven. Het gaat deze keer om 25 (K3-K4) Hongaarse spiegelkarpers met een gemiddeld gewicht van 3 kilo. Elke vis is zorgvuldig gearchiveerd voor latere herkenning. Bij de leden is dit in goede aarde gevallen en er is gretig gebruik van gemaakt. Hoe leuk kan het zijn om "Piet" of "Sjaakie" aan de haak te slaan.

 
 Meer over dit adoptieplan.
 
(Hongaarse spiegelkarpers)
 

Wat brengt de toekomst?

Verder hebben we her en der nog wat ijzers in het vuur. Zo zwemmen er op diverse plaatsen nog wat goudklompjes in het vat. Met een uitgestippeld voerplan zullen deze goudklompjes snel uitgroeien en verhuizen naar een grotere bassins. In 2016 of 2017 zullen ze worden uitgezet. Met dit doorstoomplan zal er in “ons viswater” altijd een goede aanvulling zijn.

Het is en blijft ondanks alles een kostbaar project. De verzorging, voer en energiekosten maken de vis echt niet goedkoper. Maar hij komt deels uit eigen beheer en het blijft tenslotte een hobby. Nu kunnen we een eigen lijn voor de toekomst uitzetten waar straks iedereen plezier aan zal ondervinden. Natuurlijk houden we onze ogen en oren open voor als er weer ergens een beauty te verkrijgen valt.

(Behalve het schubkarper bestand worden alle vissen geregistreerd en volgens een vangregistratie in de gaten gehouden.)
     
(Dit zijn enkele goudklompjes voor later)    

 

J.A.N van Mechelen
.
Viskweekcentrum Valkenswaard
.
Valkenswaardseweg 47
5595XB Leende, Nederland
Tel: +31 (0)40 2048377
.
Email: mechelen@viskweekcentrum.nl
Internet: www.viskweekcentrum.nl
.
     
 
. .