Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

<< deel 1  deel 2   deel 3 >>

Doe mee aan de discussie, Mortelsven "Vergane glorie?">>

Februari 2009, slecht nieuws. Leon B. schreef dit berichtje op het forum.
 
 
Hallo, zoals jullie weten hebben wij grote zorgen over onze zoon. Ik heb dan ook besloten om uit het bestuur van de visvereniging Maasbree te stappen. Ik kan mij daar niet meer voor 100% inzetten en als dit niet gaat, wil en kan ik het niet meer doen. Zodra het weer een stuk beter gaat met mijn zoon probeer ik de clubs van Maasbree en baarlo te helpen waar ik kan, maar op dit moment komt het er niet meer van. Vind het erg jammer, maar ik weer zeker dat er vanuit de kant van Baarlo en Maasbree zeer veel aandacht komt mbt het mortelsven.

Gr leon B

Dat is heel erg jammer, maar soms zijn er belangrijkere dingen dan vissen. We wensen Leon en familie veel sterkte en wijsheid toe.  We blijven echter verslag doen over hoe het nu verder gaat.
 

Winter Januari 2009, een berichtje van Leon op ons forum. Uiteraard zijn we gaan kijken en heeft Huub een paar mooie plaatjes gemaakt.
 
"luitjes, vandaag en gisteren hebben we wat doden bomen bij het eiland gesnoeid. We konden er makkelijk bij omdat het water bevroren was  Verder gaan we weer snoeien als de temperatuur hoger is! Mensen ik wil jullie vragen om ff jullie e-mail adres naar carpheaven te sturen om mee te gaan helpen met het snoeien en opruimen. Ik zal dan op tijd laten weten wanneer we weer iets gaan doen. PS we gaan ook kijken of we nachtvergunningen gaan uitgeven. komend jaar zal er behoorlijk gecontroleerd gaan worden op het mortelsven en gedoogd  zal er niet meer worden. We willen er een fijne mooie vijver van maken waar men rustig kan gaan vissen en waar geen troep meer is! Maar daar moeten we wel allemaal aan mee gaan werken. Dus zorg ervoor dat je vergunningen op orde zijn!
gr leon
."
 

 

 
11 augustus 2008.  Overleg HSV `t Vlasrooth en HSV Baarlo voorzichtig succes....
 
 
 

Maandag 11 augustus 2008. Er is overleg geweest tussen de mensen van HSV `t Vlasrooth (Maasbree) en HSV Baarlo. Er is besloten dat er een club van 4 personen komt, waarvan er twee uit Baarlo en 2 uit Maasbree die ervoor gaan zorgen dat het Mortelsven weer een vijver wordt waartegen je U gaat zeggen. Leon B. is lid van Maasbree, dus zit er samen met een bestuurslid van Maasbree in.

 

"We komen begin september (i.v.m. vakanties) weer bij elkaar. Dan wordt er een goed plan gemaakt met een toekomstvisie voor het Mortelsven voor de komende jaren, zodat het weer een super vijver wordt!"   Aldus Leon B.

 

Er zal ook tijdens de werkzaamheden wellicht beroep op vrijwilligers worden gedaan. Laten we dan er samen de schouders onder steken.

 
 
 
De vergane glorie van het Mortelsven. (zomer 2008)
 
Omgewaaide bomen die boven de wandelpaden hangen en dreigen ieder moment omlaag te komen. Dit zijn gevaarlijke situaties en zou ook wandelaars willen adviseren deze paden niet meer te gebruiken.
 
Alleen het bord aan de ingang herinnerd nog aan de tijd dat `t mortelsven voor iedereen toegankelijk was. Zo zat ik hier vroeger ook met mij pa en beleefden mooie tijden. Huub en ik zijn 29 juli 2008  nog eens met een kritisch oog en een fototoestel op pad geweest en hebben geprobeerd het een en ander vast te leggen. Als sportvisliefhebber zou je bijna een traantje wegpikken. De algemene toestand is na jaren van verloedering, bijna onherstelbaar beschadigd. Alleen nog met groot materieel en een bak met geld kun je hier nog iets redden.

Er is te zien dat er plaatselijk wat snoeiwerk is verricht. Maar dat is die bekende druppel op een hete plaat. Door verzakkingen van de oevers is het risico ook aanwezig dat met een kleine misstap vervelende ongelukken kunnen gebeuren. Op diverse plekken zijn met oude potdekseltjes visplaatsen/steigers aangegeven. Wie deze heeft aangebracht is niet bekend, maar geeft aan hoe droevig het gesteld is. Wat deze vijver nodig heeft zijn een twintig tal stevige steigers en deugdelijke trappen om bij het water te komen. Nu zijn er enkel nog wat betonnen treden begroeid met mos. Met een beetje nattigheid, een levensgevaarlijke situatie. Ook een fatsoenlijke manier om je auto te parkeren ontbreekt.

De paden rond de vijver zijn bijna dicht gegroeid, wat lopen met je visspullen vrijwel onmogelijk maakt. Door deze ontoegankelijkheid en verloedering is het en broeiplek voor ongenode gasten geworden. Vernielingen en zwerfvuil vind je overal weer terug. Dit is nooit helemaal uit te sluiten, maar van rotzooi komt nou eenmaal rotzooi. Een bord of kastje met een reglement ontbreekt. Is er een gebrek aan inzet bij de verenigingen? Ja, en nee, HSV Baarlo wil wel aan tafel, maar de twee partij HSV `t vlasrooth (Maasbree) laat verstek gaan. Op ons Forum heeft D. Ottenheym al het een en ander uitgelegd. Hij wil wel, maar kan ook niets alleen. Er is geld en inzet nodig om al het overtallig groen en bomen te verwijderen. We zijn van mening dat het ook niet ineens hoeft te gebeuren. Dit mag gerust in delen. Als het maar goed gebeurt. We zijn van mening dat met de juiste mensen op de juiste plek deze geweldige vijver weer in zijn oude glorie hersteld kan worden.

Een kort citaat uit een mail welke we ontvingen van Dave Ottenheym:

Wij als bestuur van HSV Baarlo willen er graag iets aan doen, we hebben van de winter ook al wat snoeiwerk verricht aan een van de oevers maar meer kunnen wij op dit moment ook niet zonder de instemming van de club uit maasbree.


 

   

   

   

Wordt vervolgd…….

Doe mee aan de discussie, Mortelsven "Vergane glorie?".

 
 
(zomer 2008) De vergane glorie van het Mortelsven.
 

 

 

We zijn alweer een jaartje verder en er is nog steeds niets ondernomen om de toegankelijkheid en veiligheid op orde te brengen. De gemeente Maasbree en de visverenigingen hebben gefaald en sluiten hun ogen. Er zijn nog enkele “diehards” welke langs de schamele kantjes die de vijver nog heeft hun geluk beproeven. Aan hand van de foto`s welke Leon B. ons heeft ingestuurd is duidelijk te zien dat het vissen op deze vijver nog loont.

Hij is ook in contact met de gemeente geweest en schrijft ons regelmatig zijn bevindingen. Natuurlijk slaan ze de hand voor de mond en geven toe dat het een janboel is. Het blijf zwarte pieten werk, want iedereen geeft elkaar de schuld. Wat ik mij dan afvraag, wie heeft het nou eigenlijk voor het zeggen. De gemeente of de plaatselijk visclub die maar wat aankloot. Wat we nodig hebben is daadkracht. Iemand die durft te zeggen, “tot hier en niet verder”. Mijn indruk, niemand durft de confrontatie aan. De politiek heeft zoals gewoonlijk en zelfs op deze kleine schaal, stront in de oren. Laten we maat hopen dat er geen ongelukken gebeuren, want dan gaan er beslist koppen rollen. De pot pek met veren staat al klaar.

 

Of er straks daadwerkelijk iemand opstaat binnen deze club “wethouders” lijkt me onwaarschijnlijk. Maar hoop doet leven.

 

Doe mee aan de discussie, Mortelsven "Vergane glorie?".

 

 

(zomer 2007) De vergane glorie van het Mortelsven.
 
 

 

Hoe, en waar je de fel begeerde vergunningen nu kunt krijgen, blijft voor dit toch wel bijzonder mooie water, helaas nog steeds `n raadsel. De stichting tussen Baarlo en Maasbree, net als de animo om nog maar iets voor deze vijver te betekenen, bestaat niet meer. Alle aandacht is gericht op een klein vijvertje in het Vlasrooth, dat de voorkeur heeft gekregen. Het ziet er dus dan ook voor het Mortelsven niet zo best uit. Door vandalisme, zwerf afval en het ontbreken van waarschuwing borden is het slechts een kwestie van tijd dat er ongelukken gaan gebeuren. Wie er nu uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor dit verval, weten we niet. Slechts wijzende vingers en omhoog getrokken schouders, verder komen we niet.  Natuurlijk hebben ze zich allemaal allang ingedekt, maar de onderste steen zal boven moeten komen en met behulp van al onze visvrienden in de regio gaat dit ook gebeuren. Wat we wel weten is dat de gemeente er geen hand naar uitsteekt om mensen hiervoor ter verantwoording te roepen. We mogen deze pracht van een vijver niet verloren laten gaan. Dertig jaar geleden zat ik daar al met mijn pa. Ik zie het zo voor me.  We hebben daar menig mooie vis gevangen en toen al genoten wij van de prachtige natuur. Vergane glorie, nee beslist niet, het is er nog steeds heel erg mooi, maar door wild groei van bomen, struiken en rondslingerende troep, is de bereikbaarheid als je met je vistas aan het water wilt komen zo goed als nihil. Het is gevaarlijk en voor ouderen en minder valide lui, niet meer te doen. Regio Venlo heeft al zo weinig te bieden als het om de sportvisserij gaat.  Dus wie heeft er een uitgesproken mening over die we op onze website mogen plaatsen. Spuw je gal, maar beter nog , kom met ideeën en e.v.t. oplossingen. Ook zouden we heel benieuwd zijn over de mening van de visverenigingen uit Baarlo en Maasbree. Laat ze maar eens uitleggen waar het fout is gegaan.

 

Doe mee aan de discussie, Mortelsven "Vergane glorie?".