Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0

. .
 

Terugblik visseizoen 2014, (Rob B. 26 sept 2014)

Wellicht een beetje vroeg om nu al een terugblik over het visseizoen 2014 te presenteren. Maar gezien de gebeurtenis op onze laatste gezamenlijke visdag is daar nu tijd genoeg voor.

Deze terugblik begint daarom ook met deze laatste dag. We worden een dagje ouder en die eeuwige gretigheid heeft mij (Rob) een heftige rugblessure opgeleverd. De vis was binnen, maar ik lag kreunend op de mat. Het lijkt er dus op dat Huub de rest van dit jaar zonder zijn vismaat verder moet. Gelukkig gaat het seizoen naar z’n einde toe en zal ik niet veel missen. Het blijft echter balen!

Het was een bijzonder fraai jaar met hele goede vangsten. We hebben veel nieuwe mensen ontmoet en de natuur heeft ons net als elk ander jaar weer getrakteerd op waanzinnig mooie beelden. Lang leve de digital fotografie. Het lijkt wel of we steeds meer herinneringen mee naar huis mogen nemen. Vooral in het voorjaar bij de eerste vissessies geeft het een warm gevoel van gelukzaligheid. Spanning verpakt in een mooi jasje. Een heerlijk geurende kopje koffie en het geluid van de wijdste stilte. We hadden een extreem zachte winter en een wonderbaarlijk mooie lente die al begon in februari. De hengeltjes mochten dit jaar dus vroeg uit de schuur. Hier hebben we al vanaf november naar uit gekeken. Wij hebben de mazzel dat we niet zover van elkaar weg wonen en vrijwel dagelijks even een bakkie doen. Zelden gaat het niet over vissen.

Vissen, zouden we het ooit moe worden of zal het eeuwig blijven prikkelen? Misschien lijkt het voor de “schutting mensen” een saaie bezigheid, maar de sportvisser weet precies waar we het over hebben. Vissen is geen hobby, maar een manier van leven. Geen Ying als er niks te Yangen valt.

Wat hebben we dit jaar zoal gedaan?

1.       We zijn getuige geweest van het afvissen van ’t Mortelsven.

2.       Begon het jaar met een forellen visdag in Reuver bij “Indoor visrivier Oppe Drake Baek”

3.       Op bezoek geweest bij  Viskweek Centrum Valkenswaard.  

4.       Verder hebben we diverse karper viswedstrijden georganiseerd voor de senior en junior leden. 

5.       Mochten we ook nog eens proberen wat achter gebleven karper van het Schörfven af te vissen.

Wij, Huub Engelen, Wim Jacobs en Rob Berendsen zijn sinds begin 2014 actief als karpercommissie van "HV de Peelvissers". We willen proberen onze jarenlange ervaringen te bundelen en van 't Kampskoêl een aantrekkelijk viswater te maken met een ruime variatie aan karper. Buiten het feit dat dit goed is voor de vereniging is het een prachtig tijdverdrijf. Dit jaar hebben we al menig avondje gezellig bij elkaar gezeten en onze gedachten de vrije loop laten gaan.

Zijn we niet af en toe een beetje hypocriet?

Heel zeker, een sportvisser die beweert dat hengelen diervriendelijk is kan beter stoppen. Karper is geen dolfijn waar je mee gaat zwemmen. En nee, geen enkele vis wil steeds weer opnieuw die doodstrijd met ons aan. Het zijn en blijven prooidieren. De serieuze sportvisser zal zo goed als het kan de vis schadevrij terug zetten. Helaas zien we steeds vaker dat dit niet gebeurd en worden vissen door ondeskundig handelen vreselijk toegetakeld. Ook de nachtelijke bezoekers welke illegaal karper van de vijvers afvissen, voor eigen gebruik of consumptie blijven toenemen. Hier zullen we echt een oplossing voor moeten vinden. Wie er ook nog altijd gretig naar een oplossing zoekt  is  “De partij voor de Dieren”. Als het aan hun ligt kunnen we in de toekomst de hengels wel aan de wilgen hangen. Laten we er voor zorgen dat hun argumenten geen grip op onze manier van leven krijgen door een goede voorlichting te geven en de nachtelijke rovers hard aan te pakken.

Het verrast dat de sportvisserij elk jaar weer in populariteit stijgt.

Ondanks alles blijft de sportvisserij in populariteit toenemen. Nederland telt vele liefhebbers. In dit onderdeel kunt je lezen dat het totale cijfer van ruim 2 miljoen Nederlandse sportvissers zeker niet te optimistisch is gesteld. Iets wat Sportvisserij Nederland nog wel eens hoort in de politiek, maar ook in de eigen sector, als dit cijfer ter tafel komt. Het tegendeel is blijkbaar het geval! Tenslotte komen er ook talloze Duitsers, Belgen, Engelsen en van veel verder in Nederland vissen. Recent cijfermateriaal ontbreekt maar de Grontmij hield het in een ouder rapport op ca. 100.000. Gezien alleen al de ontwikkeling van de mobiliteit zal dit aantal nu zeker niet lager zijn.

Nederland telt dus in totaal ruim 2 miljoen sportvissers en heeft daarmee in Europa na de vier Scandinavische landen procentueel de meeste sportvissers (ruim 10% van de bevolking)!

Iedereen probeert een graantje mee te pikken. Zo gaat er heel wat geld over de toonbank. Van "betaalbaar" tot "veel te dure" vismaterialen. Zelfs de Lidl, Aldi tot en met "de Action", hebben regelmatig leuke aanbiedingen. Niet alles is geweldig, maar zo nu er dan zitten er aardige spullen tussen. Op de visvijvers welke wij hier bevissen zijn de veel te dure spullen echt niet meer van deze tijd. Het mag gerust iets minder zijn. Niet uitzonderlijk dat je knapen tegen komt met spullen ter waarde van een leuke tweedehans auto.  Er zijn dit jaar weer diverse jongeren overvallen en beroofd van hun spullen. Let wel, deze jongens zijn vaak nog kinderen die diep in de nacht aan de waterkant zitten met spullen van duizenden euro’s. Misschien word het eens tijd dat de ouders een oogje in het zeil gaan houden. In deze tijd, met alle criminaliteit is het niet meer te verantwoorden.  Er loopt echt van alles rond!

Is het seizoen nu dan voorbij?

Nou nee, verre van! We gaan ons nog nuttig maken met de snoeiwerkzaamheden rond onze vijver. Voor de wat minder valide sportvisvrienden hebben we nog een vacature vrij als koffie jufvrouw. Als mentale ondersteuning of gewoon als "Ouwe hoer". Iedereen die hun visclub een warm hart toedraagt is welkom. Vissen is niet alleen een sport voor de man met z'n hengeltje achter het riet, het is ook een manier om te socialiseren.

De laatste handeling voor de winterstop zal de uitreiking van de fotowedstrijd 2014 zijn, welke we elk jaar weer met dank aan sponsoren weten te verwezenlijken. Goeroefishing, Eurotackle en Fishinn, sponsoren ook dit jaar weer een prachtige prijs.  De wedstrijd loopt van 2 november 2013 t/m 31 oktober 2014. Stuur de foto's op naar info@carpheaven.nl  (tot 10mb)

Vooruitzichten 2015

www.carpheaven.nl bestaat tien jaar. Wellicht dat we dit gaan gebruiken ons nog beter te presenteren. Als het ons gegeven is kachelen we nog lekker even door. We wensen iedereen een snelle winter en een spoedig voorjaar 2015!