Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0

. .
 
 

"Viskweek Centrum Valkenswaard",  (18 juli 2014)

 
     
 

Om een goed karper bestand te verkrijgen is kennis een absolute must.  Om ondoordacht  honderden kilo’s vis uit te zetten is voor de korte termijn misschien wel leuk, maar niet wenselijk. Wij zijn van mening dat een goede afgewogen populatie vis voor jaren lang plezier kan zorgen. Al is er nog geen concreet plan, de neuzen staan wel in de zelfde richting.  Vandaar dat we op 18 juli 2014 een bezoek hebben gebracht bij “Viskweek Centrum Valkenswaard”. Hier hebben we ons het een en ander laten uitleggen en weten we nu wat hier de mogelijkheden zijn. Wat kun je er verwachten? Grote bakken met hele dikke vette karpers die er rondzwemmen en honderden kleine karpers, die er op wachten om uitgezet te worden en……. Neen, helemaal niks van dat. Wel een goed georganiseerd bedrijf waar we welkom werden geheten door Jan van Mechelen, eigenaar van dit bedrijf.

 
     
 
..
.....

Na een eerste kennismaking werd ons een kopje koffie aangeboden en het een en ander gevraagd en toegelicht wat betreft ons bezoek aan het viskweek centrum. Veel van onze vragen zullen door andere bezoekers reeds gesteld zijn, maar we werden op een hele correcte en professionele manier te woord gestaan. Daarna gingen we het bedrijf binnen en het eerste wat opviel was de orde en netheid van het bedrijf. Het was een wirwar van buizen en leidingen en overal in aquariums pruttelde het alsof het een lieve lust was. We kregen een hele interessante uitleg op alle vragen die we hadden en het viel ons gelijk op dat onderzoek naar voer en de conditie van de vissen een heel belangrijk onderwerp was.

Welk voer is nog beter voor de groei en de conditie van de vissen zodat er in de toekomst nog betere en sterkere vissen gekweekt worden en deze vissen dan ook minder gevoelig zijn voor ziektes en andere invloeden van buitenaf. Dat het een dergelijke grote organisatie was hadden wij zeker niet verwacht. De kweek van de snoekbaars vormde op dit moment de grootste groep vissen die er te zien waren . De kweek van karpers is eigenlijk geen hoofddoel van het viskweek centrum maar eigenlijk bijzaak. De vissen ( karpers zeelt enz. ) kunnen voor september worden besteld en komen dan in het najaar vanuit Duitsland naar valkenwaard, waar ze uitgeleverd worden aan de betreffende hengelsportverenigingen.

 
 
..
.....
 

De vermeerdering van de karpers vind plaats in Valkenswaard,  de jonge visjes gaan naar Frankrijk en  ( oost ) Duitsland om verder te groeien tot uitzetbare vissen. De Nederlandse ( kwakkel ) winter is eigenlijk niet zo goed voor de karper, hij komt onvoldoende tot rust. De oost Europese landklimmat winter is voor wat dit betreft beter, als de temp onder de 8 graden zakt blijft deze ook onder de 8 graden tot volgend voorjaar, de vis blijft in rust.  De Franse winters zijn veelal zachter zodat de vis niet in rust hoeft te gaan en de de winter door kan groeien.

Het idee van een paar buiten vijvers en een paar pellets vol met voer is niet het beeld wat klopt met de werkelijkheid. Het is een hightech bedrijf die tevens ook veel onderzoek doet. Buiten liggen een aantal wateren waar de  verschillende soorten vissen zich bevinden. Ook hier weer niet de gehoopte  “dikke” karpers, maar koi’s en windes in verschillende maten en soorten. Een prachtig gezicht om te zien in welke grote getale deze vissen hier rondzwemmen. Het is zeker eens te meer duidelijk geworden dat de vissen die wij vangen op onze visvijvers niet van die snelle jongens zijn die “even“ gekweekt worden. Maar dat er een grote investering voor nodig is om een gezonde en sterke karper te produceren.  

Dat wij de karpervissers daar maar eens aan terug denken in de omgang met de gevangen vis. Ga er zorgvuldig mee om want nieuwe vissen kopen is niet de kunst. Om mooie gave vissen in de vijver te hebben en te houden is vele malen moeilijker. Het was een geweldig leuke en leerzame ervaring.  Langs deze weg willen wij Jan van Mechelen nog hartelijk bedanken voor de tijd en moeite die hij genomen heeft voor ons. Werkelijk een prachtbedrijf !! Een aanrader voor elke HSV daar eens een kijkje te nemen.

 
 
 
 
 
     
 
 
J.A.N van Mechelen
.
Viskweekcentrum Valkenswaard
.
Valkenswaardseweg 47
5595XB Leende, Nederland
Tel: +31 (0)40 2048377
.
Email: mechelen@viskweekcentrum.nl
Internet: www.viskweekcentrum.nl
.