De vermeerdering van de karpers vind plaats in Valkenswaard, de jonge visjes gaan naar Frankrijk en ( oost ) Duitsland om verder te groeien tot uitzetbare vissen. De Nederlandse ( kwakkel ) winter is eigenlijk niet zo goed voor de karper, hij komt onvoldoende tot rust. De oost Europese landklimmat winter is voor wat dit betreft beter, als de temp onder de 8 graden zakt blijft deze ook onder de 8 graden tot volgend voorjaar, de vis blijft in rust. De Franse winters zijn veelal zachter zodat de vis niet in rust hoeft te gaan en de de winter door kan groeien.
Het idee van een paar buiten vijvers en een paar pellets vol met voer is niet het beeld wat klopt met de werkelijkheid. Het is een hightech bedrijf die tevens ook veel onderzoek doet. Buiten liggen een aantal wateren waar de verschillende soorten vissen zich bevinden. Ook hier weer niet de gehoopte “dikke” karpers, maar koi’s en windes in verschillende maten en soorten. Een prachtig gezicht om te zien in welke grote getale deze vissen hier rondzwemmen. Het is zeker eens te meer duidelijk geworden dat de vissen die wij vangen op onze visvijvers niet van die snelle jongens zijn die “even“ gekweekt worden. Maar dat er een grote investering voor nodig is om een gezonde en sterke karper te produceren.
Dat wij de karpervissers daar maar eens aan terug denken in de omgang met de gevangen vis. Ga er zorgvuldig mee om want nieuwe vissen kopen is niet de kunst. Om mooie gave vissen in de vijver te hebben en te houden is vele malen moeilijker. Het was een geweldig leuke en leerzame ervaring. Langs deze weg willen wij Jan van Mechelen nog hartelijk bedanken voor de tijd en moeite die hij genomen heeft voor ons. Werkelijk een prachtbedrijf !! Een aanrader voor elke HSV daar eens een kijkje te nemen. |