Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Method-Pellet Feeder Visserslatijn  facebook Links

Contact

0
.

Kampskoel november 2022.

2022 overzicht van een bewogen jaar

Bijna december, het zonnetje verliest z'n kracht en komt amper nog los van de horizon. De winter staat voor de deur. Koud..? Ach nee..., 't valt best wel mee. Wat bezielt ons toch om steeds weer opnieuw het warm bed te verruilen met een bezoek aan de kille waterkant? Is het de oerdrang van de jacht of zijn we op zoek naar een moment van bezinning en rust? Hoe ouder we worden hoe meer we over dit soort "onnozele" randzaken gaan nadenken.

Als we terugblikken op het visseizoen  van 2022 doen we dat met gemengde  gevoelens. In de priv sfeer zijn er nogal wat heftige dingen gebeurd die ons de eerste helft van het jaar meer dan bezig hebben gehouden. Zo is Huub 2022 als weduwnaar begonnen en ik (Rob) heb weer een stukje gezondheid moeten inleveren. Wat eens zo vanzelfsprekend was is nu slechts nog een utopie uit het verleden. We moeten verder en dat is soms moeilijk. 

Onze website Carpheaven.nl bestaat nu bijna 20 jaar. Ons vissershart klopt natuurlijk al heel wat langer. Na enkele onvermijdelijke concessies hebben we besloten om de fotowedstrijd even te laten voor wat het is. Alles op z'n tijd wanneer er weer wat meer ruimte voor is. Nu staat allereerst vooral veel vissen op het programma. Lekker pielen aan de waterkant ergens op een van de vijvertjes hier in Noord Limburg.

 
Aan de waterkant blijkt het na zon periode goed vertoeven. Je brein werkt hier heel anders dan thuis op de bank. Het geeft de nodige afleiding. De scherpe randjes zijn er inmiddels vanaf en we proberen weer voorzichtig vooruit te blikken. Want wat is het soms toch mooi zo vroeg in de natuur. Het prachtige licht. Een frisse bries die door elke porie van je huid wordt opgenomen. Rust...De stilte wordt onderbroken door Herman onze gevederde vriend die opzoek is naar zijn eerste ontbijt. Met 't karretje aan de steiger. Het water zo glad als een spiegel. Hier en daar een rimpeling en wat belletjes van azende vis. Aan de overkant lopen 4 herten. Ze brengen een bezoek aan een ieder die het wil zien. Vissen is zoveel meer dan alleen maar het vangen van een visje. Het is een manier van leven waar we ooit zo voor zijn gevallen.

Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt. 2022 was ook het jaar van de extremen. Bloedje heet  en vooral kurk droog.  Zo droog dat er op diverse viswateren de noodklok werd geluid met gevolg dat HSV's de "tent"  moesten sluiten. Jammer maar zeker terecht. Vooral in het noorden van het land waren de gevolgen desastreus. En was het niet de droogte dan waren het wel de hoge waterstanden die voor problemen zorgden. Klimaat veranderingen zijn dus duidelijk merkbaar. Je kunt er weinig aan doen om te voorkomen dat het water zakt. Enige oplossing is uitdiepen en zorgen dat er voor de nodige zuurstof een plan klaar ligt. Toch waren er ondanks alle inzet op diverse vijvers vissterfte te betreuren. Dat is helaas niet altijd te vermijden en kan alle HSVs overkomen.

Dit jaar zouden we iets uitgebreider gaan vissen op het zaarderheiken. Omdat we pas halverwege dit seizoen een beetje opstoom waren gekomen en door lage waterstand hebben we hier helaas weinig ervaringen op kunnen doen. Toch zijn we heel enthousiast over de diversiteit van vis en de uitgebreide keuze mogelijkheden van visstekken. Het zag er goed en onderhouden uit. Volgend jaar zullen we hier ongetwijfeld meer over kunnen zeggen.

<< Zaarderheiken 25 augustus 2022

Tegenslagen komen zelden in eenvoud. In de midzomer werden we vergezeld door een oudere vismaat. Matje Linssen 81 jaar, een sportvisser van het eerste uur. Huub kende hem nog van vroeger. Een wat aparte man met vele gezichten. Wij hebben er nog enkele maanden mee mogen lachen en wat wijsheden gedeeld. Hij was de man van de verse pruimen en moest met regelmaat het water in om zijn hengel eruit te vissen. Maar als zo vaak mocht het niet lang duren en kregen we het bericht dat Matje op weg naar de viswinkel met het doosje maaien nog achter op z'n fiets in elkaar was gezakt. Dood! Op het prentje stond "Aan de Maas geboren, aan de Maas overleden". En hij was niet de enige. Huub kreeg het bericht dat zijn vroegere vismaat Ben ook was overleden. Dan krijg je toch het beklemmende gevoel dat we in de leeftijd grijsaards zijn beland die nu het verhaal van morgen schrijven.

Maar voorlopig is het niet aan de orde en hebben misschien nog wel meer dan ooit plezier aan het vissen. Dankzij de insteek van onze Feeder specialist Wim is het allemaal een stuk makkelijker geworden. Penvissen is geweldig maar toch wel erg vermoeiend. De Method Feeder blijkt een goed alternatief. Het is vaak een heel persoonlijk verhaal en elke manier van vissen is top als het in je straatje past. Wil je veel, dik of iets aparts vangen? Ieder heeft zo z'n voorkeur en doet het zoals het goed voelt. Voor het komende jaar zal er niet zoveel veranderen en zijn de plannen net als andere jaren. Vissen, vooral veel vissen....

 
.

Matje Linssen5 september 2022

Matje Linssen, Genieten met dat wat hij het liefste deed, vissen! Thx voor de leuke uurtjes!!

 

 
Alle informatie en fotomateriaal  zijn onder voorbehoud.  Het kan gebeuren dat deze niet altijd up to date zijn. Veranderingen, toevoegingen en gegevens van de HSVs kunnen zijn soms iets zijn verouderd en niet meteen aangepast. Hiervoor onze welgemeende excuus. We hopen op alerte mensen die onze website bezoeken dit via info@carpheaven.nl laten weten.