Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
.

     

(Roversheideplas 23 juli 2017)........

Roversheideplas, Zondag 23 juli 2017, (Door Rob B.)

Bij SN (Spotvisserij Nederland) is enkele jaren geleden een plan gelanceerd om Hengelsportverenigingen te overspoelen met massa’s kleine karpers. Eerdere soort gelijke plannen met kruiskarpers waren tegen gevallen omdat niet elk water geschikt is voor deze vis. Iedereen mag er van vinden wat hij wil maar zal zich wel moeten beseffen wat het inhoud. De meningen zijn verdeeld en voor sommige wateren waar witvis maar niet wil gedijen misschien wel een “goed” alternatief.

Roversheideplas in Reuver is zo’n  vijver met helaas een chronisch tekort aan witvis. Elk jaar moet het bestand weer worden aangevuld met nieuwe witvis. Goed voor twee tot drie maanden en dan is het probleem weer terug. Hier heeft men gevolg gegeven aan het plan van SN om enkele honderden kleine karpers uit te zetten. Een feest voor de doelgroep feeder, match en elastiek vissers. De karpervisser zal het minder leuk gaan vinden. Elk uitgelegd aas wordt door de kleintjes vrijwel direct verslonden. Grotere karpers zullen uiteindelijk geleidelijk gaan verdwijnen.

Wij  waren benieuwd en namen 23 juli de proef op de som. Thijs en Wim twee Feedervissers, Huub en Rob, Penvissers.  Al heel snel werd duidelijk dat de feeder (beter bekend als de friemelpiemel) hier meer op zijn plaats was. Wim en Thijs vingen in enkele uurtjes tijd maar liefst 36 karpers van gemiddeld 800 gram tot 1 kilo, terwijl de penvissers na 7 stuks in totaal moesten passen. Ook niet slecht want zeven stuks vang je niet overal op een zondagmorgen. Echter het blijven de bliekjes in z’n soort. Wetende dat er nu nog wat zwaardere jongens op dit water zitten maakt veel goed. Maar voor hoelang nog en wanneer begint de voedselnijd ondanks dat er misschien wordt bij gevoerd? Door de vis letterlijk uit te hongeren worden ze gedwongen om minder snel te groeien. In de oren van een karpervisser, de omgedraaide wereld dus. Te grote vis zal er op termijn vanaf gehaald moeten worden want anders werkt het plan niet meer. En, er zou volgens SN ieder jaar opnieuw vis moeten worden bijgezet. Niet meer echt interessant voor de karpervisser die vis van een beetje formaat willen vangen. 

 

.. (Massa's prachtige karpers tot 1 kilogram.)    
.

Onze bevinding;  Het was gezellig druk aan waterkant en hebben heerlijk gevist totdat een lokale hondenclub hun honden al schreeuwend en met irritante fluitjes door de vijver liet zwemmen. De vangst was tot aan dat moment meer dan goed. Omdat hier nachts gevist mag worden was door een enkele tent de hele arm met lijnen afgesloten. Zelfs door de luide piepers en ons geroep bleef het nog lang stil en zwommen de karpers zich vast in het groen.  Jammer, dan kun je toch beter thuis in je bed gaan slapen.

Misschien lijkt het wat negatief maar toch blijven wij bij ons standpunt dat Roversheideplas bij een van de mooiste penvijvers in de regio hoort en een zondagmorgen beslist geen graadmeter is. Door de week en morgensvroeg is het er heerlijk rustig. Mooie dieptes aan de kant, prachtige lelievelden en alles ziet er zo als altijd goed verzorgt uit.

Roversheideplas