Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
 

Reuver , 13 december 2010. (Door Huub Engelen)

Deze 13de december is voor de visclub van reuver toch wel een beetje een bijzondere dag want er is vandaag karper uitgezet op de vijver!  Eindelijk zou je zeggen en na alle negatieve publiciteit is er nu toch ook iets positief te melden, eerlijk is eerlijk. Na de vissterfte die er geweest is en de afvissing begin dit jaar is er dan nu eindelijk karper uitgezet op de vijver en wel 100 kilogram kruiskarpers en 100 kilogram Franse snelgroeiers natuurlijk ook nog voorn en brasem. Een half uurtje na de afspraak, hij had eerst in Bielefeld nog karper moeten lossen, kwam dan eindelijk de vrachtwagen aan bij de vijver. Waar toch een stuk of 15 mensen al half bevroren in volle verwachting waren wat hij bij zich zou hebben. De fotograaf vertelde dat ze de vissen gingen knippen wat door een van de toeschouwers helemaal verkeerd begrepen werd. Hij dacht dat de karpers met een schaar gemerkt gingen worden en hij reageerde dan ook heel verontwaardigd dat dit ging gebeuren en zei; “dat menen jullie toch niet!” Dit zorgde ervoor dat deze man door alle omstanders stilletjes (sommigen luid) werd uitgelachen. Toen begreep hij wat eigenlijk de bedoeling was van het knippen! Er werd verteld dat dit een hele goede karper moest zijn, die bij een goede kweker gekocht was. Iedereen was dus erg benieuwd of het ook om goede en mooie vissen ging. Er werd een plekje ingericht om de spiegelkarpers na dat ze waren uitgeladen, deze te gaan fotograferen en een gemiddelde lengte vast te stellen. Nou de eerste vissen die uit de tankwagen kwamen zagen er echt prachtig uit. Mooie gezonde spiegelkarpers. Heel mooi getekend en van verschillende lengtes en gewichten. Iedereen was het eens dat dit om hele mooie vissen ging en een echte aanwinst voor de vijver was.

Er is jaren lang een negatief beleid geweest ten opzichte van de karpervisser. Na een hoop geuite en zeer terechte onvrede van de karpervissers, want die hadden beslist geen vergunning meer gekocht, is de visvereniging zich toch gaan beraden en hebben besloten om deze nieuwe uitzettingen te gaan doen. De meeste mensen die er waren hadden veel ogen voor de spiegelkarpers maar er werd ook nog 100 kilo kruiskarpers uitgezet. Dit soort zou aalscholver bestendig moeten zijn. Deze vis word niet zo groot. Zijn maximale lengte zal zo rond de 50 centimeter worden. Als de aalscholver er niks mee kan, zal het hopelijk alleen maar ten goede komen voor de rest van de vissen.

De voorn en brasem werden op twee verschillende plaatsen te water gelaten en ook deze vissen zagen er prima uit. Ze waren in een perfecte conditie en geen enkele vis heeft het loodje gelegd, wat toch wel iets zegt over de handelwijze en de kwaliteit. 100% zekerheid heb je nooit en de tijd zal het wel uitwijzen of de vissen daadwerkelijk van een goede kwaliteit zijn maar de eerste indruk was goed. Onze ogen ( rob en ik ) waren toch voornamelijk gericht op onze Franse vrienden, de een zag er nog mooier uit dan de andere. Ook werd er nog gepraat over de gewichtstoenamen. Er werd verteld dat op een bewuste vijver in 2007 ook Franse snelgroeiers uitgezet en dat er nu al hoge twintigers werden gevangen. Natuurlijk afhankelijk van het voedselaanbod zullen ook deze karpers doorgroeien tot hoop ik hele mooie grote spiegels. En dat vissers die op deze jongens gaan vissen deze ze ook met de nodige aandacht zullen gaan behandelen. Dat wil zeggen een onthakings mat gebruiken en gebruik niet al te grote haken en trek ze niet te snel op de kant. Ga desnoods ietsje lichter vissen en je zult zien dat ook aan deze nu nog kleine karpers een hoop sportiviteit te beleven valt. Met een goede omgang kunnen we er jaren plezier aan hebben. We willen toch allemaal dat dit lekkere dikkers worden.

 

 
   

 

Na een goede uur waren de voorn, brasem en kruiskarpers in hun element. De laatste spiegels werden nog even gefotografeerd en kregen als laatste de vrijheid. Hopelijk worden het volgend jaar de spiegels die gevangen worden ook gefotografeerd en zullen de gewichten en lengtes in een vangstregistratie worden bijgehouden, zodat er gezien kan worden wat de gemiddelde groei van deze vissen is. Dat geeft veel nuttige informatie over het water en dit kan weer van belang zijn bij eventuele volgende uitzettingen in Reuver.

Na nog een laatste kop koffie zijn we weer huiswaarts gegaan en in onze gedachten kan het ons niet snel genoeg gaan om het volgend jaar met een superlichte penhengel deze prachtige vissen te gaan vangen. Ik hoop echt dat dit een visuitzetting is waar het bestuur en de karpervissers zich weer een stukje dichter tot elkaar kan brengen want met een goede dialoog is iedereen gebaad bij een goed en gezond visbestand op deze mooie visvijver.

Gr. Carpheaven

 

 

 
 

 
       
. . .
       

       
. .
       
 

     
Van waar komen deze geschubde schoonheden?    
     
 

Roversheide plas (Reuver) 17 oktober 2010    Deze E-mail bereikte zondag 17 okt 2010

Beste leden,
<<
Zaterdag j.l. heeft een afvaardiging van het bestuur onze nieuwe leverancier Viskwekerij v.d. Put van pootvis bezocht in het Belgische Zonhoven. Deze viskwekerij levert kweekvis en geen wildvang uit rivieren of andere wateren. Door een goed verzorgde rondleiding door een van directeuren Dhr. V.d. Put, kregen wij een goede indruk van de kwekerij. Het rapport van de proef bevissing, heeft ons het nodige advies gegeven. Het bestuur heeft besloten om dit jaar nog extra karpers te bestellen, dit om te zorgen dat  het karperbestand weer snel op het oude peil zal zijn.De volgende bestelling is geplaatst: 200 kg voorn - 100 kg brasem - 100 kg kruis/kroeskarpers - 100 kg. Snelgroeiende spiegelkarpers van 1.2 kg / 2 kg per stuk.

Gr. Jos Wolters

<<