Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
.

(Huub Engelen 23 nvember 2017)     

......

 

Vissen in 2017  (Door Huub Engelen)

Vandaag ( 23 november 2017 ) was de temperatuur zeer aangenaam en ik dacht , misschien is er nog een karpertje te vangen. Niet te vroeg gaan , een flets zonnetje , wel was er veel wind  en viel er af en toe een beetje regen maar dat mocht de pret niet drukken. Tegen 10.00 uur zat ik op de stek , één hengel tegen het riet en de andere met een pen vlak bij de kant. Als je zit te wachten op een aanbeet gaan je gedachten alle kanten op, dus ook zo vanmorgen. De gedachten over het vissen in 2017.

Het jaar begon laat vond ik , het was lang koud en het voorjaar wou niet echt loskomen en dit was ook te merken. De eerste de beste dag dat het zonnetje scheen en er bijna geen wind was ging ik vol goede moed ( voor Rob was het nog te koud ) richting sevenum. Het lag er prachtig bij , windstil , een zwak zonnetje , je kent het wel , en lekker vissen. De hengel uitgepakt en nu eerst een handje voer erin , gek ?? het voer bleef net onder water liggen?  GVD !! er lag een dun laagje water op het IJS !! Nou dus de eerste keer was een ritje voor niks geweest.

Toen het weer beter werd werden ook de vangsten beter vond ik en verschillende mooie spiegelkarpers werden er gevangen en dan gemeten , gewogen en op de gevoelige plaat vastgelegd voor de vangstregistratie. Er waren dagen bij dat er maar één karper gevangen werd maar ook dagen dat er helemaal geen karper  gevangen kon worden omdat waar ik mijn pennetje ook te water liet er zoveel voorn en snel daarna snoek op mijn stek was dat de karper met een grote bocht om mijn stekkie heen zwom. En dit bedoel ik letterlijk , ik zag verschillende karpers richting de voerplek zwemmen maar omdat het daar druk en vrij onrustig was kwamen ze niet op het voer maar gingen ze na enige aarzeling weer weg. De voorn is vanaf mei/juni echt los gekomen en het werd dan ook lastig om met mais of klein t e vissen omdat het spul niet op de bodem kwam te liggen, want dan had de rietvoorn het al te pakken. In de zomer moest je echt met boilies of tijgernoten gaan vissen om zeker te weten dat er nog aas op de haak zat. Er werden verschillen de andere aassoorten uitgeprobeerd maar macaroni was toch echt een favoriet. Er werd niet alleen voorn en bliekjes mee gevangen maar ook een schildpad en baars. Ze waren er dol op ! Dagen van 70 rietvoorntjes of meer waren regelmaat, mooie grote en kleine vissen , een paradijs voor de witvisser maar voor de karpervisser niet zo mooi. De veeele voorns eten natuurlijk heel veel voer op wat eigenlijk voor de karper bedoeld is dus ik vond dat de groei van de karpers ( dat weet ik door de vangstregistratie ) eigenlijk tegen viel. Een luxe probleem zal ik maar zeggen.

Omdat afgelopen jaar de paaiplaats bevisbaar is gemaakt kon je merken dat de vis meer verdeeld over de karpervijver zat en dat de vangsten ook beter waren. Snoek bleek dit jaar ( mede door de vele voorn ) voor veel witvissers en karpervissers een probleem te zijn. De witvissers moesten er steeds rekening mee houden waar en hoe ze de gevangen vis terug wilde zetten want de snoek lag al klaar met de bek open te wachten op de vis. Daarom was er meestal na een half uurtje geen vis meer op de stek alleen maar de snoek die lach te wachten , dus verkassen en op nieuw beginnen. Er werden door de vissers dan ook geregeld snoeken gehaakt, zelf meegemaakt , op de pen met een tijgernootje haakte ik een snoek van 116 cm.

Ook zijn er dit jaar door de karpercommissie weer een paar vissen uitgezet die ze van een bassin eraf gevist hebben. De herkenbaarste was de oranje karper ( 75cm ) die nu op de karpervijver zwemt. Maar ook 2 grotere vissen van ongeveer 10 kilo. De waterstand op de vijver was dit jaar heeel erg laag, een droog voorjaar, maar het was ook weer een uitdaging om je te moeten aanpassen aan de situatie. Eigenlijk was 2017 voor mij een goed jaar wat betreft het aantal te vangen karpers, mooie vissen zaten er tussen. Jammer genoeg ook een paar beschadigde vissen die door onkunde of gewoon te hard trekken/aanslag de  bek al kapot hebben. Het aantal dode vissen wat er gevonden werd bleek dit jaar bijzonder laag te zijn , de enigste vis die ik gevonden heb had een leadcore voorslag van ruim een meter achter zich aan sleuren en lag dan ook vast gezwommen dood in het riet. 

Het is nu november en voor mij is het karper seizoen eigenlijk afgelopen , je kunt de winter doorvissen op karper maar dat zie ik mezelf niet doen. Nu komt langzaam de winter weer in het land en dus kunnen we weer gaan kijken wat we het volgend jaar gaan doen en waar we kunnen gaan vissen, een visweekeinde naar Belgie staat zeker op het programma en voor de rest moeten we nog kijken.

Langzaam ging de hengeltop licht buigen ( de pieper gaf geen kick ) en snel pakte  ik de hengel , maar de karper was al richting het afgestorven riet aan het zwemmen en toen ik probeerde hem te sturen schoot de haak los , jammer , maar toch nog even een karper gevoeld. De rest van de tijd bleef het zacht weer met een buitje en geen activiteit meer. Denk dat dit voor mij de laatste karpervisdag van 2017 was , misschien nog een keer snoeken ?!?! Op naar 2018 , ik verheug me er alweer op , de mooie zonsopkomsten, het lekkere weer , de ontwakende natuur en veel groen in het water en actieve karper , heerlijk !!  De hengel staat al klaar.

 

.