Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

0
. .

 

 

De "geboorte" van een penvisser?

Ik werd benaderd door Leon ( staaks ) met de vraag of ik hem het één en ander kon uitleggen over het penvissen. Graag wou hij deze vorm van karpervissen eens gaan uitproberen. Natuurlijk heb ik volmondig ja gezegd op zijn verzoek en hebben we een dag afgesproken om het in de praktijk te gaan toepassen en deze dag was afgelopen donderdag.

 
 

Niet direct de beste dag, gezien de temperaturen, maar een lekker windje over het water deed wonderen. Zo tegen 18.00 uur was ik aanwezig op campskoel en ik had al een leuk plekje in gedachten. Na 5 minuten vissen werd ik al gecontroleerd op mijn vergunning, wat op het campskoel met hele grote regelmaat en zeer goed gebeurd. Petje af !.

Een kwartiertje later kwam onze penvisser in wording samen met zijn zoon ook aangelopen en innerlijk moest ik wel een beetje lachen. Een wit T-shirt met bijpassende witte pet was de outfit voor vandaag. Hahahaha Maar voordat ik er erg in had of iets kon zeggen werd mijn dobber al onder getrokken en had ik er een karper aanhangen, maar jammer genoeg schoot de haak los. Nadat ik uitgelegd had dat je bij het penvissen heel dicht bij de waterkant dus ook bij de vissen in de buurt komt en donkere kleding beter is konden we van start gaan. Alles werd nagekeken en een voerplekje werd gemaakt, peilen, de stoel een beetje uit het zicht neerzetten en we konden van start gaan. Na een paar aanpassingen ging het Leon heel goed af en werd er vol spanning gewacht op enige activiteit van de pen.

Deze kwam, maar toch ook weer erg onverwacht want ik zag vanuit mijn ooghoek hoe Leon een beetje in het luchtledige aan het graaien was om zijn hengel te pakken hahaha een karper was er met de maïs vandoor gegaan en dit ging zo snel dat zijn hengel bijna van de steun getrokken werd en Leon deze snel moest grijpen. Ook deze karper schoot snel los en liet een Leon verbaast achter …… dat ging snel en wat ……… ja met de penvissen kan veel vis opleveren maar je moet ook erg opletten want je bent zo een hengel kwijt als je ven niet oplet. Vol goede moed werd er opnieuw ingezet en nu werd er beter opgelet. Activiteit van witvis werd waargenomen en toen kwamen zijn witviskwaliteiten boven drijven……. 2 maiskorrels of 1 mailkorrel ……… en even later werd de eerste voorn verplaatst van het water naar Leon zijn hand. Weet zelf dat als er voorn op je voerplek zit je met enige regelmaat was moet bijvoeren want ze vreten de maïs zo weg, maar ook dat een karper zijn interesse gewekt word, zien eten doet eten. Na een paar voorn te hebben gevangen werd het al langzaam wat later en donkerder, dus ook de kaper komt dan langs het kantje kijken voor wat te eten. En plotseling was het dan zover……..BEET en hangen, de karper schoot richting het riet en Leon wist op dat moment even niet wat hem overkwam. Een hele kromme hengel en iets aan de andere kant wat niet wou doen wat Leon graag zou willen, de vis in het net krijgen. Hij gaf zich niet snel gewonnen maar Leon wist toch de vis bij het riet vandaan te houden.

De vis wist toch kans te zien om rond een paar losse rietstengels heen te zwemmen en hij zat vast……….. nu is het zaak om rustig te blijven en Leon wist dit beheerst op te lossen, de vis kwam weer vrij. Maar de strijd was nog niet gestreden en de karper ging weer volle vaart richting het riet. In een moment van onoplettendheid, Leon liet de spanning van de lijn af, wist de karper zich nogmaals vast te zwemmen maar nu echt op iets dieper water. Wat nu………………… er is maar één optie en dat is te water gaan. Nadat de schoenen en sokken uitgetrokken waren ging hij te water !   hahahahaha Ik kan dit moment zo goed begrijpen, je laat je vrouw en kinderen verzuipen en je trapt al je visspullen kapot maar de vis moet eruit komen !!   hahahahaha Kon nog wel net op tijd zijn telefoon uit zijn broekzak halen anders was die kapot gegaan, gelukkig niet. Nu werd het riet uit de grond gerukt om de lijn en vis vrij te krijgen en na een paar minuten zat hij in het schepnet ………..hèhè eindelijk !! Als een vader bij de geboorte van zijn eerste kind zo’n glimlach verscheen er op zijn gezicht. Na de gebruikelijke foto’s te hebben gemaakt ging de vis ongeschonden weer te water. Nu even op facebook en effe appe ………………………….. zo nu weet de wereld wat ik voor een  beest gevangen heb.

 

Nu Leon al het riet voor de kant eruit gewerkt had was de karper natuurlijk in geen velden of wegen meer te bespeuren en we zijn zo rond 22.00 uur huiswaarts gegaan. Ik met een paar leuke foto’s en Leon met de vangst van zijn leven. Nu ik dai aan het opschrijven ben krijg ik alweer een app van Leon ……….Morgen vissen? Tuurlijk toch !!

Er is weer een penvisser geboren.

Gr, Huub engelen