Home Nieuws/updates Gastenalbum De visvijvers Penvissen Uitstapjes Visserslatijn Forum Links

E-mail

e-mail info@carpheaven.nl                                                                                               Karpervissen regio Noord-Limburg

September, oktober bij uitstek de betere maanden?

Je hebt misschien wel eens van horen zeggen dat deze twee herfst maanden een goed gevuld schepnet kunnen op leveren. De karper vreet zich nu een dikke speklaag aan, om de winter beter door te komen. Maar klopt deze theorie wel? Ik begin er steeds meer in te geloven, want de vangsten van afgelopen week waren toch wederom geweldig te noemen. Niet alleen is mijn PB verbroken, ook zien we steeds meer vis op onze favoriete vijver welke we niet eerder gehaakt hebben.  De runs zijn wel niet meer zo hevig en je merkt dat de watertemperatuur met de week een paar graden zakt. Worden ze nu luier of gewoon te log door al hun gevreet? Het maakt in deze tijd volgens mij ook niet meer zoveel uit wat voor aas je gebruikt. Toch geloof ik wel dat je met het natuurlijke aas, net iets meer bereikt dan met die, zoals Huub altijd zo mooi zegt, “gekke ronde knikkers”.  Met de penhengel gebruik je die dingen nou die eenmaal niet zo vaak. Met een tijgernootje en drie korreltjes maďs heb ik in deze tijd veel succes. Voeren doe ik nu ook iets meer want ze vreten in een mum je hele voerplek leeg. Daar gebruik ik ook weer wat maďs, tijgernoten, kikkererwten en wat eigen mix voor. Zelfs moeilijk te vangen vis zal hiervoor vallen.

De omgeving begint nu ook al aardig te veranderen, wat mooie beelden oplevert. De leliebladeren liggen te rotten op het water en het rietgras begint al aardig af te hangen. Veel troep op de bodem dus. Vooral langs de oevers  wat toch ons terrein blijft. Ook vaker dan eens hang je vast aan een van de waterplanten die nu rottent naar de bodem  zijn gezakt. Nadeel? Nee, ik vind dat geweldig want onze vrienden zoeken daar juist naar aas. Vooral bij het aller eerste daglicht en zuidwesten wind, zie je overal grote Activiteit op de eerste meters langs de kant. Zodra het wat harder gaat waaien en van richting veranderd trek zich alles terug naar het midden of helemaal uit het zichtveld. Spotten is nu een stuk moeilijker geworden. Vangen met de penhengel  kun je dan eigenlijk wel vergeten. Dus pennetje eraf en 5 grams loodje eraan.  Voor ons wel een dodelijk saaie manier van vissen. Je zit op je stoel te wachten op de piep en hoeft de vis alleen maar binnen te halen. Daar is niet veel ervaring voor nodig en zelfs iemand die nog nooit gevist heeft kan zo een karper vangen. Maar het doel heiligt de middelen en soms kan het gewoon even niet anders.

Het is nog vroeg om nu al te praten over het afsluiten van het seizoen, maar de herfstachtige sluier van deze tijd geeft het gevoel dat het einde weer nadert. Er zijn nog twee maanden te gaan en we kijken nu al op tegen de winterstop. We kunnen terug kijken op een geweldig jaar. Slechts 2 maal dit seizoen is mijn net niet nat geworden en dan nog geniet ik van zo`n dag. Onze gezondheid is helaas niet zo best om de hele winter door te vissen, toch zal ik het wel eens willen proberen om toch nog wat langer vol te houden dit jaar. Misschien mogen we nog wat mooie dagen verwachten. In ieder geval kunnen we het de komende een/twee maanden nog gewoon even proberen.